Els expedients de regulació (ERO) creixen un 47% a Catalunya en el primer trimestre

La crisi enquistada i la reforma laboral multipliquen els expedients de regulació, especialment les suspensions i reduccions de jornada, i disparen un 60% afectats per sobre dels 22.700

Efe
20/04/2012
2 min

BarcelonaLa persistència de la crisi i l'aplicació de la reforma laboral s'han traduït a Catalunya en un increment d'un 47% del nombre d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) presentats en el primer trimestre d'aquest any, mentre que els treballadors afectats han pujat gairebé un 60%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, ha facilitat avui aquestes dades en conferència de premsa, en què ha vinculat directament aquestes xifres a l'entrada en vigor el 13 de febrer passat de la reforma laboral, que facilita i abarateix els acomiadaments i les mesures de flexibilitat, com les suspensions temporals d'ocupació.

En concret, la Generalitat ha rebut en els primers tres mesos d'aquest any un total de 1.428 ERO, que han afectat 20.761 treballadors, mentre que en el mateix període del 2011 es van registrar a les oficines autonòmiques un total de 970 expedients que implicaven 13.024 empleats.

Del total d'ERO presentats fins ara, el 85% són temporals davant un 15% que són de rescissió de la relació laboral, el que indica que la gran majoria de les empreses han optat per aplicar mesures de suspensió d'ocupació per un temps o de flexibilització.

Respecte al nombre de treballadors, el 79% estan implicats en processos de regulació d'ocupació temporals, percentatge que el 2011 era només del 59%.

La indústria és el sector que s'ha vist més afectat per la crisi en aquest primer trimestre de 2012 ja que concentra 737 dels 1.428 expedients presentats, el 41,6% del total, seguit dels serveis i la construcció.

El nombre d'expedients en la indústria suposa un 66% més que els que es van registrar en el mateix període de 2011.

Per nombre de treballadors afectats pels ERO, el 67'3% estan treballant en la indústria, un 120% més que l'any passat.

El responsable de Relacions Laborals de la Generalitat s'ha mostrat convençut que la reforma laboral ha impactat en aquestes xifres, encara que ha subratllat que el factor més rellevant és la persistència de la crisi.

Bonastre ha recordat que la nova legislació laboral no només facilita les mesures de flexibilització del mercat de treball sinó que també ha retirat a les comunitats autònomes la potestat que tenien com autoritat laboral per autoritzar ETS.

"En vista dels resultats creiem que la intervenció de l'autoritat laboral deu existir d'alguna manera", ha assenyalat.

La Generalitat defensa l'eliminació de la potestat per autoritzar expedients, però creu necessari poder exercir un rol més rellevant en el control d'aquests processos per garantir que s'adiguin a la legislació i no puguin ser després rebutjats en l'àmbit judicial.

Barcelona lidera el nombre d'expedients (1.058 i 17.651 treballadors), seguida de Girona (112 i 927 treballadors), Tarragona (111 i 814 persones), Lleida (77 i 747) i Terres de l'Ebre (70 i 622).

Si es comparen aquestes xifres amb les de 2011, destaca el cas de Lleida, on el nombre d'ERO creix en un 133% i el de treballadors afectats, un 250%.

Les empreses que més han optat en aquest trimestre per presentar expedients de regulació són les que tenen més de 50 treballadors.

stats