Ercros encarrega a MOA BPI un pla per reindustrialitzar Flix
La química catalana tancarà la planta de clor el 2017 i acomiadarà fins a 200 empleats
BarcelonaLa química Ercros ha encarregat a la multinacional francesa MOA BPI Group un pla per a l'atracció de nous inversors al municipi de Flix. La companyia química catalana va anunciar fa deu dies la intenció de tancar la planta de clor de Flix, fet que suposarà l'acomiadament de fins a 200 empleats i deixar en aquest municipi només la producció de fosfat càlcic.
Segons fonts d'Ercros, el pla de reindustrialització es farà de la mà de les administracions catalana i municipal. L'objectiu és atreure noves inversions que puguin instal·lar-se als terrenys que ara ocupa Ercros i que creïn ocupació a la zona. Segons Ercros, les instal·lacions de Flix són un dels emplaçaments industrials més antics de l'Estat i poden ser atractives per a empreses químiques, de reciclatge o tractament de residus.
Per fer atractives les futures inversions, Ercros ofereix diverses parcel·les, que en conjunt sumen uns 200.000 metres quadrats, i, a més, uns costos energètics competitius, disponibilitat de vapor i un important cabdal de captació d'aigua per als processos industrials. A banda, compta amb una estació fisicoquímica de tractament d'aigües, abocador industrial i instal·lacions ferroviàries pròpies.
Bonificacions i coinversió
L'ajut municipal a aquest pla de reindustrialització es materialitza amb el suport institucional de l'Ajuntament, que dins el programa d'ajuts a la implantació de noves empreses inclou una bonificació del 95% dels impostos municipals sobre edificacions, instal·lacions i obres, i un 50% de bonificació en l'impost d'activitats econòmiques (IAE).
El pla de reindustrialització té per objectiu recuperar l'ocupació que es perdi amb el tancament de la planta de clor d'Ercros. Per això les empreses que s'instal·lin a l'actual Ercros tindran la possibilitat de fer un terreny en règim de compra o de lloguer, en condicions avantatjoses en funció del volum d'ocupació que finalment acabin generant.
A més, Ercros planteja la possibilitat de coinvertir en els nous projectes que puguin aprofitar sinergies amb els seus processos productius.
Ercros va anunciar que tancaria la línia de producció de clor de Flix arrossegada per Covestro –l'antiga Bayer de Tarragona–, que és el seu principal client. Covestro va anunciar que tancarà la planta d'MDI de Tarragona, amb la qual cosa Ercros perd del seu principal client per al clor. A més, a Flix s'utilitza per produir el clor una tecnologia de cèl·lules de mercuri que la Unió Europea prohibirà a partir del desembre del 2017.
Segons Ercros, per canviar aquesta tecnologia a una de membranes autoritzada per la UE suposaria una inversió de no menys de 150 milions, totalment inviable per a la companyia, sobretot si perd del seu principal client.
Per a Ercros el tancament de la línia de clor de Flix tindrà un cost assumible, perquè tot i la pèrdua de vendes rebaixarà molt el cost energètic i podrà alliberar avals per uns vuit milions d'euros, que la companyia pensa destinar als costos de reestructuració, que l'obligarà a fer unes provisions de fins a deu milions d'euros al tancament del 2017.
La reducció de la producció de clor suposarà a Ercros una reducció d'uns 90 milions de les seves vendes, aproximadament un 15% menys, però creu que això ho podrà compensar amb el creixement dels rendiments d'altres negocis, com la química intermèdia i la farmàcia.
El soci que ha buscat Ercros per a la reindustrialització de Flox, MOA BPI, ja té experiència en procediments similars a Espanya. Aquesta consultora, per exemple, va pilotar la implantació d'un centre logístic de Lidl a Alcalá de Henares (Madrid), on hi havia la fàbrica d'Electrolux.
L'empresa, que està especialitzada en recol·locació de treballadors i reindustrialització, i que dirigeix Joan Josep Berbel, ha treballat també per al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per buscar feina a aturats de llarga durada, cronificats, amb problemes socials i de més de 45 anys.