Entren en vigor els nous aranzels de Trump a Europa

En marxa l’enèsim capítol de la guerra comercial

Una de les terminals de contenidors del Port de Barcelona.
Paula Solanas
19/10/2019
2 min

En marxa l’enèsim capítol de la guerra comercial. Ahir van entrar en vigor els nous aranzels dels Estats Units que afectaran productes europeus, entre els quals el 4% de les exportacions catalanes a aquest país. La tongada de taxes és la represàlia del president Donald Trump als subsidis concedits pels governs europeus al fabricant aeronàutic Airbus. L’Organització Mundial del Comerç (OMC) va donar llum verda a la possibilitat que els EUA imposessin nous aranzels per valor de 6.800 milions d’euros a una llista de productes europeus. En el cas d’Espanya, la mesura afectarà exportacions calculades en prop de 790 milions d’euros. Entre els sectors més castigats hi ha l’oli d’oliva, el vi, la carn de porc i, en menor mesura, el formatge. El Banc d’Espanya calcula que l’increment dels aranzels d’alguns productes del 3,5% actual fins al 25% implicarà un descens de les vendes als EUA d’almenys el 12%, és a dir, que equivaldria a uns 95 milions d’euros en vendes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reacció de la UE al moviment de Trump no es va fer esperar. La comissària de Comerç europea, Cecilia Malmström, va deixar clar que l’única alternativa de l’executiu comunitari era respondre-hi amb la mateixa contundència. “Lamentem la decisió que han pres els EUA de tirar endavant els aranzels. Aquest pas no ens deixa cap més alternativa que aplicar quan correspongui els nostres propis aranzels pel cas Boeing, en què els EUA han sigut declarats culpables de vulnerar les normes de l’OMC”, va dir Malmström. La UE espera que l’organisme també li doni la raó sobre les ajudes al fabricant d’avions nord-americà per imposar aleshores noves taxes.

Alemanya, Espanya, França i el Regne Unit són els països que patiran més els aranzels de Trump, encara que també afectaran altres estats membres. Malmström va assegurar ahir que a partir d’ara la Comissió farà un seguiment per quantificar l’impacte en les empreses europees, especialment en l’agricultura, un sector que rep moltes ajudes de Brussel·les. “Imposar aranzels mútuament no interessa a ningú a llarg termini. Infligirà danys molt significatius a una cadena de subministraments altament integrada en els sectors de l’aviació als EUA i la UE, i resultarà en danys col·laterals per a molts altres sectors que ja pateixen les actuals tensions comercials”, va afirmar la comissària europea.

Espanya demana ajudes

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va reclamar ahir a la UE que posi en marxa ajudes “suficients” per al sector agroalimentari, en cas que els nous aranzels de Trump siguin “irreversibles”. En una entrevista a Canal Sur Radio, la socialista va lamentar que les taxes “afectaran de manera molt injusta productes molt importants de tot el model agroalimentari espanyol i andalús”, com l’oli d’oliva i el vi. Calvo va assegurar que la guerra comercial amb els EUA és un afer que s’havia de tractar “en el marc de la política comuna europea”, encara que va afirmar que també intentaria abordar el tema a través de les relacions bilaterals amb el país.

stats