Enerkem i Suez podrien invertir 250 milions en una planta de biocombustibles al Morell
La instal·lació produiria metanol a partir de residus urbans i crearia 200 llocs de treball
BarcelonaL’empresa canadenca Enerkem i la francesa Suez estudien instal·lar al Morell una planta de transformació de residus urbans en metanol per fer biocombustibles, amb una inversió que podria arribar als 250 milions d'euros, segons fonts coneixedores de l'operació.
El projecte, conegut com Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, podria crear uns 600 llocs de treball en la fase de construcció i més de 200, entre directes i indirectes, un cop estigui en funcionament.
Dimarts al vespre representants de les dues empreses van rebre l’aval del plenari municipal i les companyies promotores del projecte sol·licitaran ara a la Generalitat l’autorització ambiental integrada per iniciar els tràmits d’implantació.
La planta està previst que s'instal·li al pla parcial 10 del Morell, a prop del complex industrial de Repsol. Fonts d’Enerkem han assenyalat a l’ACN que la planta podria estar operativa d’aquí quatre anys, el 2022.
La planta seria la primera d’aquest tipus a l’estat espanyol dedicada a la producció comercial de metanol verd a partir de residus. Actualment, Enerkem –que té la patent d’aquest procés innovador– opera una planta a Edmonton (Canadà) i en té una altra en fase de permisos a Rotterdam (Països Baixos).
La planta catalana s’abastaria de la primera matèria generada als Ecoparcs, que fan la recollida dels residus sòlids urbans. Actualment, del total de brossa que va a parar a aquestes instal·lacions només se’n recicla un 10% i, la resta acaba a les incineradores o als abocadors. La nova planta aprofitaria els residus pretractats no recuperables, que hi arribarien en bobines retractilades, per fer-ne un reciclatge molecular.
Mínimes emissions
El procés consisteix en el trencament dels polímers de la matèria en els seus compostos bàsics, sotmetent-la a unes condicions de pressió i temperatura que la transformen en un gas de síntesi –Syngas–. Aquest estat permet separar les molècules i reorganitzar-les en metanol verd, una substància que permet elaborar nous productes químics o additius per a biocombustibles. Aquesta tècnica no requereix combustió i es produeix en un circuit tancat, de manera que minimitza les emissions.
Es calcula que, en plena operativitat, la nova instal·lació tindria capacitat per tractar 375.000 tones de residus –principalment plàstic, paper i tèxtil–, que es podrien transformar en 265.000 tones de metanol verd. Actualment, el procés tècnic permet transformar fins a un 70% de la primera matèria i la resta acaba resultant diòxid de carboni o residu sòlid. La vocació de futur és assolir un índex d'aprofitament del 100% i possibilitar "una planta de reciclatge circular total".
Segons han assenyalat a l’ACN fonts d’Enerkem, l’aposta pel Morell respon al "fort suport" de l’Ajuntament, les deu hectàrees disponibles per a usos industrials, l’accés cap a la primera matèria secundària i al mercat de producte final, així com la proximitat amb el port de Tarragona per exportar productes químics i les potencials sinergies i col·laboracions amb la resta del complex químic.
L’alcalde del Morell, Pere Guinovart, ha recordat que el projecte per urbanitzar els terrenys on s’ubicaria la planta va quedar aturat el 2005 i s’ha mostrat satisfet de l’aposta empresarial de dues companyies "molt importants".
Guinovart ha subratllat que, més enllà de les bondats del projecte en matèria de creació de llocs de treball, la principal condició que han posat per donar-hi el seu vistiplau és l’aspecte mediambiental. Malgrat tot, el consistori encarregarà un estudi a la UPC perquè analitzi el possible impacte de l’activitat i, si tot va com esperen, es pugui encarrilar la concessió de la llicència.
Per la seva banda, fonts de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han valorat de manera positiva el possible interès de les dues empreses per instal·lar-se a la zona. "Entre els nostres objectius com a associació hi ha potenciar la competitivitat de la indústria química de Tarragona i ser l'agrupació d'empreses químiques més competitiva del sud d'Europa. Per tant, notícies com la que es planteja, en cas que es confirmi, van en la línia de consolidar aquests dos objectius", han manifestat des de l’associació.