Crisi energètica
Energia19/12/2022

La UE acorda un topall al gas que només evita pics excepcionals

Els Vint-i-set superen el bloqueig d'Alemanya i aproven un límit de 180 €/MWh per al preu del gas

Brussel·lesDesprés de mesos i mesos de negociacions, els Vint-i-set han arribat a un acord definitiu per estipular un límit dinàmic al preu del gas de 180 euros per megawatt hora (MWh). El topall no se situarà a 275 euros, tal com havia proposat inicialment la Comissió Europea i veien amb bons ulls Alemanya i els Països Baixos, sinó més a prop dels 160 euros que demanaven la majoria d'estats membres, com Itàlia, Espanya i Bèlgica. Ara bé, només s'activarà durant vint dies quan, a part de superar els 180 euros, la cotització del gas en mercats com el TTF (l'índex de referència del mercat europeu) estigui tres dies consecutius 35 euros per sobre de la mitjana de preus de la resta de mercats internacionals del gas natural liquat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Alemanya ha deixat de bloquejar l'acord en la trobada de ministres d'Energia dels estats membres d'aquest dilluns a Brussel·les i hi ha donat el vistiplau. De fet, tot i que el límit està per sota del que plantejava la Comissió Europea, no deixa de ser bastant elevat i pensat perquè només s'activi en pics de preus excepcionals –tal com volia Berlín– i no per abaratir de manera general el rebut de la factura elèctrica –tal com ambicionava una gran part dels Vint-i-set–. Només hi ha votat en contra Hongria i s'han abstingut els Països Baixos i Àustria. "Per fi puc treure l'ampolla de xampany [...]. No es poden prendre aquestes decisions deixant-ne fora actors molt importants de la indústria i l'economia europees", ha dit la vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera, sobre el alemany.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la majoria de ministres han celebrat l'acord, fonts diplomàtiques expliquen que el topall a la cotització del TTF només s'hauria aplicat l'agost passat, quan el gas va arribar a preus rècord (350 euros) i la majoria d'estats membres s'espavilaven a omplir les reserves per passar l'hivern pagant-ne el que fes falta. Normalment, malgrat el context de crisi energètica, el gas està a preus molt més baixos. Aquest dilluns, per exemple, es pagava a 115 euros i en tota la setmana passada no va superar els 140.

Cargando
No hay anuncios

També s'ha de tenir en compte que, com apunten fonts diplomàtiques, quan puja la cotització del TTF també sol pujar als altres mercats internacionals. Així, encara és més complicat que quan els preus del gas superin el límit de 180 euros, se situï 35 euros per sobre del que es paga a la resta del món. Per tant, és més que probable que no s'acabi aplicant el topall ni quan la cotització es dispari. De fet, una de les condicions que han imposat Alemanya i els Països Baixos és sempre pagar més que la resta de compradors per garantir que la seva potent indústria pot continuar funcionant i consumint sense parar.

Pel mateix motiu, per assegurar-se el subministrament, en casos d'emergència en què un estat membre no trobi venedors el topall es desactivarà immediatament. "Soc conscient que alguns dels països temen una pèrdua de competitivitat del mercat europeu o problemes de subministrament. Per això oferim un mecanisme temporal i un fre d'emergència", ha dit Jozef Síkela, ministre d'Energia de la República Txeca, que té la presidència de torn del Consell Europeu.

Cargando
No hay anuncios

Berlín i la Haia també aposten per un topall com més alt millor perquè l'estiu passat van firmar contractes a preus molt elevats i a més llarg termini que la resta d'estats i volen evitar haver de vendre més barat del que van comprar-lo. Tanmateix, la majoria d'estats membres coincideixen en destacar que el topall podria reduir l'especulació, sobretot en moments en què els preus del gas es disparen a tot arreu, i estabilitzar els preus del TTF, que des de l'inici de la crisi energètica són molt volàtils.

Cargando
No hay anuncios

Una mesura complementària a l'excepció ibèrica

A casa nostra, el topall acordat aquest dilluns a la trobada de ministres d'Energia serà complementari a l'excepció ibèrica. La mesura que fa temps que s'aplica a Espanya i Portugal només limita el preu del gas que s'utilitza per generar electricitat i no el preu de compra, com es farà ara a escala comunitària. Està previst que el nou "mecanisme de correcció" entri en vigor el 15 de febrer i que sigui una intervenció temporal mentre la Unió Europea crea un índex de referència del preu del gas alternatiu al TTF, que fons comunitaris calculen que estarà enllestit l'hivern del 2023-2024.

Cargando
No hay anuncios
La UE elimina el dret d'algunes indústries a contaminar gratis

Els Vint-i-set han arribat a un acord per reduir el 62% de les emissions de la indústria el 2030 en comparació amb els nivells del 2005 i a emetre 90 milions de tones menys de diòxid de carboni. Per aconseguir-ho, la Unió Europea eliminarà el dret d'emissió gratuïta que tenien algunes empreses per evitar que traslladessin la seva producció a països amb uns requisits ambientals més laxos. Aquestes excepcions s'acabaran aviat: el 2030 es reduiran un 48,5% i el 2034 ja hauran desaparegut del tot.