Crisi energètica
Energia18/10/2022

La UE avança cap al límit flexible del preu del gas

Brussel·les pretén obligar als estats membres a comprar almenys un 15% del gas de manera conjunta

Brussel·lesDe mica en mica la Unió Europea va avançant cap a la limitació del preu del gas. Aquest dimarts la Comissió Europea ha formalitzat que proposarà als estats membres aplicar com abans millor un topall flexible a la cotització del gas que marca l'actual índex de referència del mercat europeu, el TTF, perquè només recull el preu que arriba per gasoducte, que s'ha disparat des de l'inici de la guerra d'Ucraïna i fa augmentar el preu de tot el gas. Aquesta mesura, però, només s'aplicaria temporalment mentre es treballa en la creació d'un nou índex de referència que estableixi la cotització de només el gas natural liquat (GNL), que és més barat i manté uns preus més estables que l'importat per gasoducte. Brussel·les vol posar en marxa aquesta mesura durant la primavera de l'any que ve, just abans que es comencin a reomplir les reserves de gas després de l'hivern 2022-2023.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, la Comissió Europea vol obligar els Vint-i-set a comprar almenys un 15% del gas que s'importa a tota la Unió Europea de forma conjunta. La intenció és aprofitar la capacitat de demanda i d'influir en el mercat energètic global que tenen conjuntament tots els estats membres plegats per aconseguir comprar gas a un preu més baix del que s'està fent ara. De manera complementària, i amb el mateix objectiu, l'executiu comunitari ha reiterat la seva voluntat d'arribar a acords a llarg termini amb diferents estats exportadors de gas, com Noruega, i evitar ser víctima de l'especulació de socis poc fiables, com ha estat fins ara Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Retallar el consum no essencial de gas

En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat en roda de premsa que requerirà als estats membres que signin acords de solidaritat perquè els Vint-i-set es puguin ajudar i compartir les reserves de gas i evitar que, en cas d'emergència, cap país es quedi sense subministrament. Brussel·les seria l'encarregada de fixar els preus del gas que es traspassessin d'un país a l'altre. D'altra banda, la Unió Europea està estudiant facilitar que els estats puguin retallar el consum no essencial de gas destinat, per exemple, a la calefacció exterior o a la climatització de piscines privades.

Cargando
No hay anuncios

Von der Leyen també ha assegurat que els tècnics de la Comissió Europea estan acabant d'"estudiar i analitzar" si valdria la pena estendre a tota la Unió Europea l'excepció ibèrica, que ja s'aplica a Espanya i Portugal i limita el preu del gas destinat a generar electricitat per abaratir el total del rebut de la llum. En tot cas, aquesta nova bateria de propostes encara s'ha de discutir a la cimera dels caps d'estat i de govern dels Vint-i-set que se celebrarà aquest dijous i divendres a Brussel·les i a la trobada de ministres d'Energia dels estats membres de dimarts que ve.

Cargando
No hay anuncios

40.000 milions d'euros extres d'ajudes

Més enllà de les noves mesures energètiques, la Comissió Europea també ha anunciat que pretén reorientar 40.000 milions d'euros que no es va gastar del fons de cohesió entre el 2014 i 2020 a donar suport a petites i mitjans empreses i a particulars a afrontar la crisi energètica, com ja s'havia fet anteriorment per ajudar les regions més afectades pel Brexit o per alleugerir les conseqüències econòmiques de les restriccions aplicades per la pandèmia del covid.