Crisi energètica
Energia24/11/2022

El topall al preu del gas que proposa Brussel·les evidencia la divisió entre els Vint-i-set

Espanya lidera el bloqueig contra la compra conjunta de gas en protesta per la "presa de pèl" amb el límit

LuxemburgLa proposta que ha presentat la Comissió Europea de limitar la cotització del gas a 275 euros per megawatt hora (MWh) desagrada a gairebé tots els estats membres i ha tornat a posar en evidència la divisió dels Vint-i-set. Per un costat, els partidaris –França, Itàlia i, entre d'altres, Espanya– d'establir un màxim critiquen que el topall és massa elevat i que està dissenyat perquè no s'arribi a activar mai; per l'altre, alguns dels estats que s'hi oposen frontalment, com els Països Baixos, directament rebutgen que es discuteixi cap mena de topall al gas i defensen que podria provocar que els preus encara vagin més a l'alça.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un dels titulars d'energia dels Vint-i-set que s'ha mostrat més contundent contra el plantejament de Brussel·les ha sigut la ministra espanyola Teresa Ribera. Ha titllat la proposta de "presa de pèl" i "broma pesada", i ha liderat el bloqueig, juntament amb Itàlia i Polònia, contra l'aprovació de les altres iniciatives que aquest dijous estaven sobre la taula fins que no s'acordi un topall al preu del gas. És a dir, malgrat que els Vint-i-set han arribat a acords sobre la compra conjunta de gas, la solidaritat entre els estats membres i la facilitació de la concessió de permisos per construir parcs d'energia renovable, aquest dijous no s'han oficialitzat. En aquest sentit, la presidència del Consell ja ha dit que segurament convocarà una altra trobada extraordinària de ministres d'Energia per a mitjans de desembre.

Cargando
No hay anuncios

Un límit "inaplicable"

Més enllà de la xifra màxima, de 275 €/MWh, els estats favorables a un topall critiquen que la Comissió Europea posi dues condicions més perquè l'anomenat "mecanisme de correcció" s'activi: el preu del gas hauria de superar el límit durant més de dues setmanes i la cotització del mercat europeu hauria de mantenir-se almenys durant deu dies 58 euros per sobre de la mitjana de preus de la resta de mercats internacionals. De fet, amb aquestes salvaguardes el topall no s'hauria aplicat mai, ni quan l'agost passat es va arribar a preus rècord. I ara mateix, per exemple, la cotització del gas al TTF, que és l'índex de referència del mercat europeu, està a uns 130 €/MWh.

Cargando
No hay anuncios

L'executiu comunitari també planteja que en casos d'emergència, "quan la seguretat de subministrament estigui en perill", el topall es pugui anul·lar de manera immediata. Aquesta clàusula busca convèncer Alemanya, que és un dels països més dependents del consum de gas i tem que la intervenció al mercat energètic acabi afectant la seva seguretat de subministrament.