El Suprem aboca les arques públiques a devolucions milionàries a les petrolieres
El TS declara il·legal el tram autonòmic de l'impost sobre els carburants
El Tribunal Suprem ha declarat il·legal el tram autonòmic de l'impost sobre els carburants i obre la porta a devolucions milionàries per part de l'administració a les petrolieres, malgrat que ni el Suprem ni Hisenda han donat xifres exactes. Una primera sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) havia apuntat prèviament a quantitats que rondaven els 6.000 milions.
Segons ha afirmat el Suprem aquest divendres, el dret de la Unió Europea s'oposa al tipus autonòmic de l'impost sobre hidrocarburs, i les petrolieres que ho van pagar tindrien dret a la devolució. Durant els anys 2013 a 2018, la llei d'impostos especials va facultar les comunitats autònomes per a l'establiment d'un tipus impositiu autonòmic, possibilitant un gravamen diferenciat segons el lloc on es consumia el producte sotmès a imposició, i Catalunya va ser una de les regions que van aplicar aquesta taxa.
Davant els dubtes que suscitava la interpretació del Dret de la Unió Europea, el Tribunal Suprem va plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que, en una sentència del mes de maig passat, va considerar que no cal establir tipus diferenciats segons la comunitat autònoma.
Qui pot reclamar?
El Tribunal Suprem reconeix així la legitimació per sol·licitar a l'administració la devolució d'aquest impost. A més, l'alt tribunal ha aclarit que l'obligació de devolució correspon a la comunitat autònoma on es van ingressar les quotes il·legals, encara que no fos la destinatària final d'aquests imports, sens perjudici dels ajustaments interns entre Estat i comunitats autònomes.
Amb tot, els consumidors de carburants no poden sol·licitar a Hisenda la part corresponent que han abonat d'aquest impost ara declarat il·legal, afegeix el Suprem, ja que existeixen altres vies per reclamar, directament al proveïdor o a l'Estat, per l'aplicació d'una llei contrària al Dret de la UE.
La sentència ordena la retroacció d'actuacions perquè la sala d'instància valori aspectes relatius a la prescripció, la quantia dels imports repercutits i la translació directa de tot o part de l'import del tribut sobre tercers. Quan tot estigui verificat, l'administració tributària haurà de reemborsar les quantitats corresponents. Fonts d'Hisenda diuen a l'ARA que encara "s'ha de veure com es farà", si serà via pressupostos o per un altre mètode, i recorden que "la sentència ferma encara no ha arribat". Amb tot, tindrà impacte per a les arques públiques.