Energia
Energia24/08/2023

Els subsidis als combustibles fòssils van batre el rècord històric el 2022: 7 bilions de dòlars a tot el món

L'FMI demana als governs eliminar les ajudes directes al consum d'hidrocarburs

BarcelonaLes ajudes als combustibles fòssils –sobretot petroli, carbó i gas natural– van tocar el màxim històric al món l'any 2022. En total, les subvencions als hidrocarburs atorgades pels governs de 170 estats diferents van sumar 7 bilions de dòlars (6,46 bilions d'euros), segons dades publicades aquest dijous pel Fons Monetari Internacional (FMI).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, en només dos anys el total de subsidis a combustibles fòssils va augmentar en dos bilions de dòlars. Dins d'aquests, els subsidis explícits (els que deixen el preu final que paguen els consumidors per sota del preu de cost) entre el 2020 i el 2022 es van doblar, fins a assolir 1,3 bilions d'euros. Aquests 7 bilions de dòlars representen un 7,1% del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) del món, una xifra superior al que "els governs gasten anualment en educació i uns dos terços del que es gasten en sanitat", que són el 4,3% i el 10,9% del PIB global, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Les causes d'aquesta pujada dels subsidis es deu al fort increment dels costos energètics derivats de la invasió russa d'Ucraïna i la reactivació de l'economia amb el final de la pandèmia. Al llarg de l'any passat, la majoria dels governs van aprovar amplis paquets d'ajudes per reduir l'impacte d'aquest encariment sobre les famílies i les empreses, moltes de les quals han anat desapareixent.

Segons l'anàlisi de l'FMI, l'any passat els consumidors de tot el món van deixar de pagar uns 5 bilions de dòlars en costos mediambientals, tot i que l'organisme admet que, si se seguís el mètode de càlcul de la revista científica Nature, aquesta dada podria arribar a ser el doble.

Cargando
No hay anuncios

L'FMI critica que aquestes ajudes tenen lloc "mentre el món té dificultats per restringir l'escalfament global a 1,5 graus centígrads i parts de l'Àsia, Europa i els Estats Units se sufoquen en calors extremes". "Les nostres dades arriben quan l'Organització Meteorològica Mundial ha dit que aquest juliol ha sigut el mes més càlid registrat", recorda l'organisme.

Cargando
No hay anuncios

L'FMI vol posar fi a les ajudes

En l'article, l'FMI advoca per abolir les ajudes directes al consum d'hidrocarburs. "Si els governs eliminessin els subsidis explícits i imposessin taxes correctives, el preu dels combustibles augmentaria", indica a la seva pàgina web. "Amb els preus globals de l'energia caient i les emissions augmentant, és el moment adequat per retallar els subsidis explícits i implícits als combustibles fòssils per un planeta més sostenible i saludable", declara.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta eliminació progressiva de les subvencions "podria comportar que les empreses i les famílies consideressin els costos mediambientals quan prenguin decisions de consum i inversió", afegeix. D'acord amb la institució, "el resultat" d'eliminar les subvencions seria "retallar significativament les emissions de diòxid de carboni, aire més net, menys malalties pulmonars i cardíaques i més marge fiscal per als governs".

Malgrat la proposta, l'FMI admet que acabar amb els subsidis energètics pot ser "complicat" i que una part dels diners que s'estalviarien les administracions públiques s'hauria de dedicar a "compensar les famílies vulnerables pels preus més alts de l'energia" que es derivarien del final de les ajudes.