Energia

Sis hores amb el mercat elèctric en preus negatius: ¿els surt a compte a les empreses?

Aquest dissabte el 'pool' registrarà durant una hora un cost de la llum de -0,02 euros/MWh

MadridOnze hores a 0 euros el megawatt l'hora (MWh). Sis hores en negatiu (cinc hores a -0,01 euros/MWh i una hora a -0,02 euros/MWh) i només cinc hores amb preus positius, fins a un màxim de 8 euros/MWh, segons dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (OMIE) publicades aquest divendres. Aquest és el resum del mercat majorista elèctric o pool –on es compra i ven diàriament l'energia que es preveu consumir l'endemà– per a demà dissabte. És un dibuix que de mitjana deixa un preu de l'electricitat al mercat majorista elèctric espanyol de 0,74 euros/MWh, una xifra impensable fa exactament dos anys, el març del 2022, quan el preu del megawatt/hora superava els 500 euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després que dilluns passat el mercat elèctric espanyol entrés en terreny negatiu per primer cop a la història, els experts –però també la mateixa ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera– ja han anticipat que aquesta foto es repetirà. Així doncs, ¿els surt a compte a les empreses injectar energia al mercat tot i fer-ho amb pèrdues?

Cargando
No hay anuncios

La resposta, d'entrada, és afirmativa, apunta el professor del departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, Albert Banal-Estañol. "Hi ha tecnologies que prefereixen pagar [per produir energia i injectar-la al mercat] abans que parar perquè tenen molt poca flexibilitat", explica l'acadèmic, que posa d'exemple les centrals nuclears, per a qui parar la generació elèctrica durant hores puntuals i tornar a engegar més tard suposa un increment dels costos. "No es pot fer cada hora", afegeix l'expert. També els hi passa a les hidroelèctriques quan no tenen cap altra sortida que buidar els embassaments. Alhora, una font del sector elèctric recorda que reben ingressos per altres vies.

Aquest enfonsament dels preus, però, no és constant al llarg del dia. De fet, a partir del vespre reapareix el caràcter volàtil del mercat majorista fruit de l'augment del consum de les llars i el preu puja. "El que [els productors] perden a les tres de la tarda, ho recuperen a la nit. Al cap i a la fi, l'horitzó és el mateix dia i no a trenta anys. Si estiguéssim davant un període continuat de temps a preus zero o negatius, pararien, però no ho fan perquè no els surt a compte", reitera Banal-Estañol.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que a Espanya la foto sembli estranya, no ho és en països com Alemanya, on estan acostumats a aquests preus negatius. Al país germànic, però, tenen el que s'anomena una "garantia", recorda el professor de la UPF. És a dir, tot i que es vengui a preus negatius, hi ha un mínim assegurat. "A Espanya també existien ajudes que garantien la vida útil [de les renovables], però amb el temps s'han reduït", afegeix.

Cau la demanda

En el cas d'aquest dissabte, el fet que els preus es tornin a enfonsar és fruit d'una caiguda de la demanda elèctrica. És a dir, s'ha venut i comprat més energia que la que es preveu que demà es consumeixi, no només perquè és cap de setmana, sinó també pel repunt de les temperatures. Però també incideix l'increment de les renovables al mix elèctric, en especial de l'eòlica i la hidroelèctrica. Amb tot, cal recordar que tenir preus negatius o a zero no és sinònim de rebre un rebut de la llum gratuït. El mercat majorista elèctric només afecta les tarifes regulades o PVPC que incorporen costos fixos.

Cargando
No hay anuncios