Energia

El sector energètic creix quasi un 45% a Catalunya en quatre anys

El sector factura 21.474 milions d'euros i aporta el 8,4% del PIB

Ecologistes qüestionen el decret de les renovables
X.G.
13/01/2025
2 min
Regala aquest article

BarcelonaEl sector de l'energia ha crescut un 44,6% en els últims quatre anys i ja assoleix un volum de facturació de 21.474 milions d'euros. Aquesta és una de les dades més rellevants de l’estudi elaborat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i la consultora SDLI amb el suport d'Acció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document, que s’ha redactat durant l’elaboració del Pla Estratègic del clúster per al període 2025-2028, quantifica el nombre d’empreses i treballadors a Catalunya dins d’aquest àmbit. L'estudi revela que la contribució del sector energètic al PIB català continua creixent i ja és del 8,4%, un 2,2% més respecte a les dades del darrer informe, el 2020.

El sector energètic ocupa actualment un total de 38.953 treballadors a través de les 2.544 empreses i entitats que, segons l’estudi, es dediquen actualment a la producció, distribució i comercialització d'energia i serveis energètics, juntament amb la indústria proveïdora vinculada. Les empreses es troben repartides en tres grans blocs segons la seva activitat al sector, en què destaquen les empreses en l’àmbit de les TIC, que desenvolupen solucions associades a la digitalització i el control i monitorització energètic. Aquest segment concentra el 31,37% de les empreses, seguit de l’àmbit de la instal·lació i el manteniment (24,33%) i el de l’arquitectura, l’enginyeria i la consultoria (19,61%). Els fabricants d'equips suposen, per la seva banda, aproximadament un 6% del total.

Pel que fa al volum de facturació, els operadors d'energia (producció, distribució i comercialització d'energia), tot i representar només un 7% del total de les empreses del sector, lideren amb una facturació de 13.614 milions, que suposa un 63,4%. El segon segment més rellevant en facturació són els fabricants, amb 4.561 milions (21,2% del total), seguits d’altres segments amb menor contribució: arquitectura, enginyeria i consultoria (1.874 milions, 8,7%), TIC (730 milions, 3,4%) i instal·ladores, constructores i manteniment (534 milions, 2,5%).

Respecte al nombre de treballadors, l’estudi revela que el segment d’arquitectura, enginyeria i consultoria és el que més persones ocupa actualment a Catalunya dins del sector. En total, aquest àmbit té 14.072 treballadors, fet que suposa un 36% del total. El segon segment més important en aquest àmbit són els fabricants, que donen feina 9.928 persones –un 25,49%–, seguits de les TIC amb 5.336 persones empleades –un 13,7%.

El mapa de reptes del sector

Catalunya té l'objectiu de cobrir el 50% de la demanda elèctrica amb energies renovables el 2030. Per aquest motiu, l’estudi identifica cinc dels reptes més rellevants per assolir aquesta fita, que es basen en la diversificació, que ha de permetre assegurar fonts locals d’energia i millorar la flexibilitat de la xarxa elèctrica; la descarbonització, per accelerar l’electrificació dels sectors més contaminants, com la indústria i el transport; la digitalització, expandint les xarxes elèctriques intel·ligents; la descentralització, fomentant l'autoconsum i la generació distribuïda a través de l’emmagatzematge; i la democratització, impulsant accions de conscienciació i participació de ciutadans en la gestió energètica.

stats