Pla d'estalvi energètic

El sector comercial compleix a mitges la norma dels 27 graus

Els centres públics són els més complidors i una majoria d'establiments han apujat la temperatura

Barcelona / MadridEl sector comercial a Catalunya ha entomat amb certa recança les noves mesures d'estalvi energètic que han entrat en vigor aquest dimecres, que limiten als 27 graus la temperatura mínima per l'aire condicionat i l'obligació d'apagar els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit, cosa que alguns establiments del centre ja van posar en marxa ahir a la nit.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un recorregut fet per aquest diari per comerços de la ciutat de Barcelona ha demostrat que el seguiment de la mesura és desigual. La ruta ha començat pels centres comercials d'El Corte Inglés i L'Illa, a la Diagonal, i els dos compleixen força bé la mesura, amb temperatures de 26,3 graus de mitjana. És cert que en funció de la quantitat de gent dins la botiga, la temperatura canvia. "De moment no està sent traumàtic, però som conscients que a les tardes o els caps de setmana, quan ve més gent, patirem força", han assegurat a l'ARA treballadors de l'establiment.

Cargando
No hay anuncios

Altres comerços han complert a mitges: botigues com H&M, Benetton o Decathlon compleixen amb un marge d'entre 26 i 27 graus, que s'acosta molt a la norma. Per contra, altres com l'Uniqlo mantenen una temperatura de 22,6 graus, segons marca el seu propi termòmetre, que tenen al costat de les caixes.

Els més complidors –perquè, en paraules dels seus treballadors, "tampoc no hi ha cap altra opció"– són les empreses públiques. Les oficines de Correus compleixen de manera estricta la restricció: porta tancada, 27 graus a la zona pública d'atenció al client i 28 al magatzem. "De moment no ens queixem, el que és problemàtic és quan entra molta gent i s'obre i es tanca la porta sovint... aleshores es nota molt la calor", ha explicat un empleat de Correus a aquest diari.

Cargando
No hay anuncios

Adaptació lenta a Madrid

Madrid, una de les comunitats on el govern autonòmic, liderat per Isabel Díaz Ayuso, més d'esquena s’ha posat davant el pla d’estalvi energètic del govern central, s’ha adaptat amb comptagotes a les dues mesures que aquest dimecres han entrat en vigor. 

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als llums, igual que ha passat a Barcelona, aquest dimarts a la nit algunes botigues del centre de la ciutat ja s’han anticipat i han deixat a les fosques els aparadors. També algun edifici públic. Però no han sigut els únics. “Aquesta nit [dimarts] he apagat els tres focus i el cartell”, apunta el José, el gerent d’un dels restaurants del voltant de la plaça Santa Ana de Madrid, una de les zones més cèntriques de la ciutat i de concurrència turística.

Reconeix que fins ara els deixava oberts, però no creu que el canvi afecti el negoci. “Val més això que res”, apunta sobre com la mesura pot ajudar Espanya a reduir el consum de gas, tot i que recela que pugui tenir “un impacte important”. També ha tocat la temperatura i ha deixat l’aire condicionat a 25 graus (el tenia a 23). “27 és impossible. Si el posem a 27 graus amb la calor de Madrid, menges a 33”, comenta. 

Cargando
No hay anuncios

A diferència del José, tres restaurants del seu costat comenten que “no han tocat res”. En el seu cas, no tenen llums exteriors i asseguren que tenen la temperatura "a uns 24 graus”. “Tampoc ho hem entès gaire [el pla d’estalvi]”, comenta un dels cambrers, que reconeix certa confusió amb la informació. Un company seu diu que se n'ha assabentat aquest matí a través de la televisió.

Rebaixar la factura

La restauració, però, no és l’únic espai afectat. Botigues i centres comercials també s'han d'adaptar al nou pla. “Des que va començar a pujar el preu ara fa un any he reduït el consum [d'electricitat] i apagat els llums”, comenta el Pablo. Ell és el propietari de la botiga de camises Azzo, també al centre de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Explica que era “insostenible” pagar les factures de més de 150 euros que van començar a arribar ara fa un any, en plena escalada de preus. “No tinc aire, només un ventilador, i vaig posar llums de led”, explica. “El rebut no ha baixat dels 100 euros”, afegeix, i no entén el "conflicte” amb les mesures anunciades pel govern. En canvi, en una botiga de joguines del seu costat sí que han apagat els llums dels aparadors i una pantalla, però no han tocat la temperatura. “Els clients es moren de calor”, argumenten.

Les queixes de la patronal del comerç

L'entrada en vigor de la nova normativa energètica per estalviar el 7% de gas compromès amb Brussel·les va arribar enmig de noves queixes del sector del comerç. La Confederació Espanyola de Comerciants, a través del seu president Rafa Torres, lamentava en una entrevista a la Ser que el decret no s'ha explicat prou bé i ha generat "confusió". "Nosaltres com a organització podem tenir accés a la normativa, però el comerciant a peu de carrer, no", ha assegurat, tot lamentant la manca de diàleg que hi ha hagut.

En el mateix sentit, la Cambra de Comerç de Barcelona lamentava la "precipitació" i la "manca de diàleg" del govern espanyol per tirar endavant les mesures. En un comunicat ha expressat que si bé cal fomentar les mesures d'eficiència energètica, han de ser realitzables, efectives i adaptades als sectors que les han d'aplicar".

Els hotels, per contra, sí veuen el decret amb bons ulls. El president de la Confederació Espanyola d'Hotels, Jorge Marichal, destacava dimarts que les mesures "no agafen el sector per sorpresa" i feia una crida a ser "solidaris" amb els països de la UE més afectats per les retallades en el gas rus.

Queixes als refugis climàtics

A Barcelona, els usuaris de refugis climàtics han demanat als responsables que abaixin l'aire condicionat per sota dels 27 graus. A la biblioteca de Nou Barris hi ha hagut queixes i sorpresa per la temperatura. A Barcelona hi ha més de 200 refugis climàtics, però les biblioteques són, aquest mes, els que mantenen uns horaris més extensos. Ara per ara a la capital catalana n'hi ha una desena d'obertes.