Energia

Repsol reactiva inversions després de la caiguda de l'impost energètic: "El problema s'ha acabat"

La gran petroliera espanyola guanya 1.792 milions d'euros fins al setembre, un 36% menys que l'any passat

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, en una jornada sobre reducció de les emissions celebrada a Madrid el 9 de octubre
2 min

Barcelona"El problema s'ha acabat". Així s'ha pronunciat aquest dijous el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, sobre l'impost a les companyies energètiques. La tramitació per convertir aquest impost en tribut permanent va caure ahir per la negativa de Junts. Així, tret que el govern espanyol trobi una via alternativa, aquest tribut decaurà el 31 de desembre, a diferència de l'altre gran gravamen especial que hi havia sobre la taula, l'impost extraordinari a la banca, en què l'executiu sí que va reunir els suports de Junts i el PNB, els dos partits més reticents a mantenir-lo.

"Ara és el moment per a nosaltres d'enfocar-nos en el futur i les oportunitats que han de venir. I aquesta positiva decisió que vam veure ahir ens permet avançar en les inversions industrials que tenim planificades a Espanya", ha dit Imaz en la roda de premsa de presentació dels resultats del tercer trimestre. De fet, l'amenaça de Repsol de congelar inversions previstes per valor de 1.500 milions d'euros, i que anaven a llocs com el Camp de Tarragona, entre d'altres, és el que va motivar ahir els juntaires a no mantenir aquest gravamen especial.

Durant els dos anys de vigència d'aquest impost extraordinari, Repsol ha pagat prop de 800 milions d'euros –444 milions l'any passat i 335 milions aquest exercici–, cosa que equival a una tercera part dels 2.400 milions d'euros que el govern espanyol ha ingressat a través del sector energètic.

Menys beneficis

Els resultats presentats per la gran petroliera espanyola són inferiors als de l'any passat. Repsol ha guanyat 1.792 milions d'euros fins al setembre –un 36% menys–, en un període marcat per la volatilitat dels preus de l'energia i els marges industrials. Durant aquests mesos, el barril de Brent –el petroli de referència a Europa– ha tingut de mitjana un preu de 82,8 dòlars (76,02 euros) per barril. En canvi, la cotització mitjana del gas Henry Hub –de referència als Estats Units– va caure un 22%, fins als 2,1 dòlars (1,93 euros) per MBtu –unitat de mesura del gas–, i es van registrar uns preus molt baixos de l'electricitat a Espanya (-43%).

A part de la disminució dels beneficis, Repsol també va registrar una baixada del seu resultat brut d'explotació (ebitda) fins als 5.565 milions d'euros (-22%). El deute net del grup petrolier a tancament del tercer trimestre va anar a l'alça, fins als 5.532 milions d'euros, i la liquiditat es va situar en 9.528 milions d'euros, 3,10 vegades els venciments de deute brut a curt termini.

De cara a l'any vinent, Josu Jon Imaz ha garantit un dividend "mínim" de 0,975 euros per als accionistes de Repsol. Aquesta retribució, que s'abonarà amb un pagament al gener i un altre al juliol, suposa un augment del 8,3% respecte a l'exercici actual.

stats