Energia

El rebut de la llum, un 70% més car a l'agost

Sense el topall del gas hauria sigut la factura mensual més alta de la història

Rebut de la llum
4 min

BarcelonaEl preu del megawatt hora (MWh) en el mercat majorista està en màxims, i això es trasllada en el rebut de l'electricitat que paguen les famílies. Aquest impacte és immediat i hora a hora en el cas dels 11 milions de clients del mercat regulat (PVPC), mentre que en el mercat lliure depèn de les condicions pactades amb la comercialitzadora, tot i que en la majoria de casos comportarà una revisió a l'alça del preu quan es renovi el contracte. En el mercat majorista, l'agost ha sigut el mes amb els preus més alts de la història, 307,80 €/MWh de mitjana mensual, un 19,3% més que al juliol, segons les dades de l'operador del mercat ibèric (OMIE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però en el rebut final dels clients, malgrat el rècord en el mercat majorista, ha sigut el segon mes amb els preus més alts, per darrere del març passat, quan el cost de l'energia es va disparar després de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Cal tenir en compte que aleshores encara no s'havien posat en marxa la majoria de mesures (com l'excepció ibèrica) per rebaixar l'impacte en els usuaris.

Per a una família tipus espanyola amb contracte PVPC, el rebut d'aquest mes d'agost és un 70% més car que el mateix mes de l'any passat, segons els càlculs de l'associació de consumidors Facua. El rebut mitjà és de 158,26 euros, quan un any enrere era de 93,1 euros. Per fer el càlcul, l'organització ha agafat el mateix client tipus que utilitza el ministeri: una llar amb una potència contractada de 4,4 kW, tant en hora punta com en hora vall; sense discriminació horària i amb un consum mensual de 366 kWh. En comparació amb el mes de juliol, el rebut s'ha encarit 16 euros. Els càlculs de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència apunten a un augment molt similar, del69%, tot i que amb un resultat final més baix, de 115,49 euros, perquè aquest organisme calcula per un consum mensual inferior de mitjana per cada llar, de 250 kWh.

Facua ha repartit el consum d'aquesta llar tipus amb els percentatges que utilitza la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència: un 45% del consum en hora vall, quan els peatges són més barats; un 29% en hora punta, quan són més cars, i un 26% en horari pla, que té el peatge intermedi.

No obstant, aquests peatges han quedat en part desvirtuats, tal com va explicar l'ARA, per l'evolució embogida del preu de la llum durant els últims mesos i l'impacte del denominat topall del gas. Aquesta mesura encareix el preu de l'electricitat a la nit, quan hi ha més producció per cicles combinats de gas natural. En canvi, el topall beneficia els clients del mercat regulat amb un preu més baix del MWh, malgrat que aquests usuaris també han de compensar les empreses generadores per la diferència que hi ha entre el topall del preu del gas i el seu cost real en el mercat.

Malgrat aquesta compensació, la mesura ha beneficiat els consumidors. Segons el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, els consumidors s'han estalviat, des que es va posar en marxa aquesta mesura el 15 de juny, un total de 2.000 milions d'euros. Aquesta decisió ha permès que els espanyols acabin pagant un rebut un 41% més barat que les llars italianes o un 27% per sota del que paguen a Alemanya.

Llum més cara a la nit

L'impacte del topall del gas en les franges horàries del nou rebut de la llum ha provocat que sigui més car el consum elèctric nocturn. El rebut estableix com a hores vall (barates) de les 0.00 a les 8.00 hores els dies laborables i les 24 hores els caps de setmana; mentre que les hores punta (més cares) són de les 10.00 a les 14.00 i de les 18.00 a les 22.00 dels dies laborables; les hores planes (preu intermedi) entre les 8.00 i les 10.00, entre les 14.00 i les 18.00 i entre les 22.00 i les 0.00 hores.

Aquest mes d'agost el període vall ha marcat un preu mitjà de 41,40 cèntims el kWh, mentre que el preu en el període punta ha quedat per sota, 40,76 cèntims de mitjana. L'horari pla, a la fi, s'ha convertit en el més barat, amb una mitjana de 36,99 cèntims el kWh. La mitjana aritmètica porta a un preu en conjunt durant aquest mes de 35,74 cèntims el kWh, un 76,1% per sobre dels 20,30 cèntims d'un any enrere.

Les principals associacions de consumidors de l'Estat han posat el crit al cel per l'encariment del rebut per a les famílies, malgrat que reconeixen que sense el topall del gas i la rebaixa de l'IVA la situació seria molt pitjor. Facua assegura que les mesures que s'han pres són "absolutament insuficients" i reclama tant al govern espanyol com a la Comissió Europea decisions "molt més contundents".

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha reconegut que sense el topall del gas el rebut seria el més alt de la història i ha criticat les comercialitzadores que ofereixen preus fixos, però sense incloure el cost de la compensació a les elèctriques pel topall del gas. En aquest sentit, l'entitat reclama més transparència de les comercialitzadores en la informació dels preus als usuaris.

Segons aquesta organització, les famílies espanyoles han pagat des de principi d'any 914,43 euros en rebuts de la llum, quan en el mateix període de l'any passat havien pagat de mitjana 547,97 euros.

Facua, per la seva banda, reclama al govern espanyol que declari totes les famílies, excepte les de rendes més altes, consumidors vulnerables, perquè es puguin acollir al bo social i beneficiar-se d'importants descomptes respecte als preus de mercat. Una mesura que, segons aquesta organització, beneficiaria les famílies sense vulnerar el dret comunitari.

stats