Energia

Com queda la tarifa regulada de la llum amb la nova reforma?

Famílies i micropimes: els únics que es podran acollir al nou PVPC que avui aprova el consell de ministres

Rebut de la llum
4 min

MADRIDEl ministeri de Transició Ecològica, sota la batuta de Teresa Ribera (PSOE), s'havia marcat l'octubre del 2022 com a mes límit per tirar endavant la reforma de la tarifa regulada de la llum –coneguda tècnicament com a PVPC (preu voluntari del petit consumidor)–. De fet, el canvi l'exigia Brussel·les, i és una de les fites vinculades a l'addenda del Pla de Recuperació per rebre els fons europeus en forma de préstecs i que el govern ha enviat fa uns dies a l'executiu comunitari. La nova norma, però, s'ha acabat retardant més del previst. Fins avui.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell de ministres d'aquest dimarts ha aprovat la nova tarifa PVPC. La reforma té per objectiu allunyar-la de la volatilitat dels preus del mercat majorista, sobretot després de l'escalada que va començar a registrar l'electricitat l'estiu del 2021 i que no s'ha normalitzat fins ara. "La reforma actua sobre la volatilitat i l'estabilitat, no sobre els nivells dels preus", remarquen fonts del ministeri de Transició Ecològica. És a dir, el canvi busca seguretat, però això no es pot traduir en un impacte a la baixa en el preu del rebut.

Primer de tot, què és la tarifa PVPC?

El mercat regulat de l'electricitat és el del preu voluntari del petit consumidor (PVPC). Per això, popularment, quan parlem de la tarifa regulada de la llum també en diem PVPC. Aquesta tarifa està referenciada al mercat majorista o pool elèctric, on es compra i ven cada dia l'energia. El preu de l'electricitat varia cada hora del dia i cada dia de l'any i ho fa en funció de l'oferta i la demanda.

Només les comercialitzadores de referència designades pel govern espanyol poden oferir aquest tipus de tarifa. A Catalunya, la comercialitzadora de referència és Energia XXI, del grup Endesa. Per trobar el telèfon, adreça electrònica o dades de contacte de la comercialitzadora de referència de cada zona es pot consultar a la pàgina web de la CNMC.

Abans de la crisi de preus energètics, aquesta opció era la més econòmica perquè el mercat lliure, que se sol fixar en relació amb les expectatives de futur del mercat, solia ser més car tot i oferir un preu fix durant un període ampli de temps. A més, cal tenir en compte que les comercialitzadores del mercat lliure també solen incorporar serveis addicionals.

Ara bé, amb l'escalada dels preus energètics especialment per la guerra a Ucraïna, en particular del gas, el mercat majorista es va veure pressionat a l'alça a nivells rècord i això va fer que totes aquelles llars que tenien contractada una tarifa PVPC veiessin disparar la seva factura mensual. Una situació que no s'ha revertit fins ara.

Quins són els canvis principals?

La reforma que planteja el govern espanyol busca més estabilitat de preus. Per això, es vol restar el pes de la referència diària (la del pool) a l'hora de marcar el preu i sumar-hi una cistella de futurs amb tres referències: una de mensual, una de trimestral i una de la mitjana anual. Dins aquesta cistella de futurs, que servirà per calcular una part del preu, la referència anual ponderarà més (54%), mentre que la trimestral ho farà un 36% i la mensual un 10%.

Com que tindrà més pes la referència anual, lògicament els preus seran més estables. Per tant, el preu del mercat regulat oscil·larà menys que ara.

Pel que fa al rebut que una persona rep a casa seva, els conceptes es mantindran: els peatges (els estableix la CNMC); els càrrecs i els impostos (determinats pel govern espanyol); el preu de l'energia, i, finalment, el marge comercial. Addicionalment, algunes comercialitzadores apliquen un lloguer del comptador.

S'introdueix una "prima de risc"

Com que a partir d'ara hi haurà un component per risc de volum derivat de la compra a futur, s'ha introduït una "prima de risc" per donar seguretat a les comercialitzadores i que acabarà pagant el consumidor. S'activarà en cas que les comercialitzadores s'hagin equivocat a l'hora de fer les previsions, sobretot quan s'abaixi molt el preu i aquestes hagin comprat molta quantitat a un preu molt més elevat. Tanmateix, fonts del ministeri de Transició Ecològica apunten que el seu efecte podria ser "neutre", ja que no afectarà totes les comercialitzadores.

Quants clients hi ha actualment?

Aquesta tarifa va néixer l'any 2014. Segons les últimes dades de la CNMC del mes de març, de 28 milions de famílies 8,8 milions (gairebé un 34% dels consumidors) estan acollides al mercat regulat i 19,2 milions al mercat lliure. Entre les persones que estan acollides a la tarifa regulada hi ha els consumidors que es poden beneficiar del bo social elèctric (només t'hi pots acollir si estàs al mercat regulat).

Qui s'hi podrà acollir a partir d'ara?

A banda d'aquells consumidors vulnerables que es poden acollir al bo social elèctric (actualment són 1,5 milions de famílies), a partir de l'1 de gener del 2024 només consumidors domèstics (famílies) i petites empreses (micropimes) podran contractar una tarifa PVPC. Aquestes últimes, a més, hauran de certificar la seva condició de micropime a través d'una declaració responsable i serà la CNMC l'encarregada de controlar-ho, sostenen fonts del ministeri de Transició Ecològica. Això, però, deixarà fora alguns consumidors que fins ara s'acollien a aquest tipus de tarifa, com són els ajuntaments petits o sucursals de grans empreses. Des del ministeri, però, no volen concretar quants clients en quedarien exclosos. Amb tot, la potència contractada haurà de ser menor o igual a 10 kW.

Com es notarà al rebut?

La idea és que si es viu una situació com la de l'any passat, en què el pool diari va registrar preus rècord, els consumidors acollits al PVPC no vegin disparar-se el seu rebut de la llum. En tot cas, cal tenir en compte que totes les tarifes varien en funció de la potència contractada i el consum mensual, a més de la fiscalitat.

Quan entrarà del tot en vigor?

La reforma no serà d'aplicació immediata perquè el govern espanyol vol que les comercialitzadores s'hi puguin adaptar, ja que hauran de comprar electricitat d'acord amb el mercat de futurs. La nova fórmula entrarà en vigor l'1 de gener del 2024, però la incorporació de la cistella de futurs serà progressiva: representarà un 25% l'any 2024; un 40% l'any 2025, i un 55% l'any 2026. Per contra, la indexació al comptat o al pool (mercat majorista) tindrà cada cop menys pes: un 75% l'any 2024; un 60% l'any 2025, i un 45% a partir del 2026. En tot cas, les comercialitzadores podran començar a contractar energia tenint en compte el mercat de futurs a partir de l'1 de juliol del 2023.

stats