Energia

La punxada de l'autoconsum arrossega Holaluz i SolarProfit

La caiguda de preus de la llum i el cost financer per la pujada de tipus fan esclatar la bombolla

Les despeses administratives poden ser més cares que la instal·lació.
3 min

BarcelonaEl mercat de l'autoconsum va caure gairebé un 50% l'any passat a Espanya, i dues empreses catalanes en són damnificades: Holaluz i SolarProfit. BME Growth –la borsa de pimes– ha suspès la negociació de les accions de les dues companyies perquè en els dos casos no havien presentat l'auditoria dels comptes de l'any 2023. En el cas de SolarProfit, la companyia es troba en preconcurs de creditors, una situació a la qual Holaluz podria arribar aviat si no aconsegueix el finançament que necessita, tot i que aquesta companyia ha presentat aquest vespre mateix de divendres l'informe d'auditoria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Holaluz va reportar unes pèrdues el 2023 de 26 milions d'euros, multiplicant per cinc els números vermells de l'any anterior. El seu deute puja a 65 milions d'euros. Per la seva banda, SolarProfit va reportar una facturació el 2023 de 66 milions d'euros i un resultat brut d'explotació negatiu de 33 milions d'euros. La tensió de liquiditat va portar la companyia a presentar preconcurs el 28 de març per negociar amb els creditors.

El cost social en els dos casos és important. El setembre de l'any passat SolarProfit va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per al 30% de la plantilla, llavors de més de 900 persones. Ara ha presentat un ERO per al 90% de la plantilla que quedava, 590 persones. Holaluz, al novembre, va presentar un ERO per al 27% de la plantilla; és a dir, va acomiadar 200 persones.

De moment, Holaluz ha ajornat per al pròxim 9 de maig la presentació de resultats a analistes que havia de fer aquest divendres, ara que ja té l'auditoria. Paral·lelament, la companyia que presideix Carlota Pi negocia un crèdit per fer font a la manca de liquiditat per 21 milions d'euros, 10 dels quals amb l'Institut Català de Finances.

Darrere d'aquests problemes de les empreses hi ha una crisi del sector de l'autoconsum, que ha caigut en picat per diverses causes. La principal, expliquen fonts del sector a l'ARA, és la caiguda del preu de l'electricitat. S'ha de tenir en compte que amb la guerra a Ucraïna el preu al mercat majorista es va enfilar fins als 500 euros el MWh. L'autoconsum era, en aquell moment de preus rècord, molt atractiu per als clients. Però ara, amb uns preus que a l'abril han marcat mínims històrics, l'autoconsum no és tan atractiu. A aquest fet s'hi suma un altre motiu: clients que tenien contractes a llarg termini a un preu fix veuen ara que l'electricitat els surt més barata si van al mercat lliure, explica una altra veu del sector.

En el cas d'Holaluz, a més, s'hi suma la crisi entre accionistes. Els comptes no es van veure confirmats per la totalitat del consell d'administració, ja que els representants dels fons Axon Capital e Inversiones i Geroa Pensioak, dos dels set membres de l'òrgan rector, es van mostrar en contra amb l'informe remès al mercat. Per això, l'empresa va indicar que publicaria l'auditoria "abans d'acabar aquesta setmana", un cop es facin els "tràmits administratius addicionals per part de l'auditor". Els cinc consellers restants sí que van votar a favor de la formulació i l'aprovació dels comptes. Darrere l'oposició d'Axon i Geroa, a més de les pèrdues, hi ha també un desacord amb la gestió per part de Carlota Pi i el seu equip, segons fonts pròximes a l'empresa.

Víctor Ruiz Ezpeleta, professor d'EAE Business School, destaca que la companyia "estava en una situació de dèficit per la caiguda del mercat fotovoltaic, bàsicament perquè hi ha hagut un alentiment del mercat residencial". Per a aquest expert, "l'empresa no pot fer front a les obligacions immediates, fet que obliga a demanar finançament, i això és el que provoca els problemes i la lluita interna per signar els comptes i donar claredat a la situació".

Un problema de sector

La crisi del sector no només afecta aquestes dues empreses catalanes. Les companyies de renovables s'han deixat un 60% del seu valor a la borsa des dels màxims del 2021 i el 2022, uns 6.000 milions d'euros. SolarProfit i Holaluz, l'últim dia de la seva cotització, havien perdut des de màxims un 98% i un 82%, respectivament. Però altres companyies pateixen el sotrac. EiDF també té la cotització suspesa i ha baixat un 78% des dels seus màxims, i Energy Solar un 68%. També les companyies del sector més grans del mercat continu pateixen la caiguda: Soltec ha baixat gairebé un 83%, Audax un 80%, i Grenergy gairebé un 30%.

I els gegants del sector, els que cotitzen a l'Íbex-35, estan patint aquests problemes. Acciona Energia ha baixat un 53% des dels seus màxims de l'agost del 2022, i Solaria ha perdut un 62% des que va tocar el seu sostre el gener del 2021.

stats