Energia
Energia22/05/2023

La pujada de preus va disparar el nombre de llars que van canviar de proveïdor energètic a Espanya

8 de cada 10 casos responen a un intent d'abaratir el rebut de la llum o dels gas

BarcelonaLa guerra d'Ucraïna va disparar els preus de l'energia, tant de l'electricitat com del gas natural, durant l'any passat. Un encariment que també va disparar els canvis de proveïdor a les llars espanyoles, bàsicament per aconseguir, en un moment inflacionari, les tarifes més avantatjoses. Segons el panell de les llars de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), "en un context de preus excepcionalment alts, els usuaris van canviar més de companyia d'electricitat i de gas natural, en un intent d'abaratir la factura".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, un 14,2% i un 11,2% dels usuaris van canviar de subministrador de llum i de gas natural, respectivament, quan un any enrere van ser un 12,3% i un 7,2%, respectivament. Des del 2020, els canvis de companyia elèctrica van augmentar en quasi cinc punts percentuals, amb un augment relatiu del 51%, mentre que en el cas del gas el creixement relatiu des del 2020 va ser del 61%. Curiosament, mentre augmentava el nombre de llars que canviaven de proveïdors energètics, va baixar el nombre d'usuaris que van canviar de proveïdors de telecomunicacions, tant de telefonia mòbil i fixa, com de banda ampla i de televisió.

Cargando
No hay anuncios

En el cas dels serveis energètics, la causa del canvi era buscar una millora en el rebut. Un argument que esgrimeixen vuit de cada deu usuaris enquestats. En concret, un 84,6% dels que van canviar d'operador elèctric ho van fer per abaratir la factura i un 77,7% en el cas del gas, quan un any enrere eren un 79% i un 72,2%, respectivament.

Destaca el cas del gas natural, on les ajudes del govern espanyol als ciutadans que tenen la tarifa regulada (denominada tarifa d'últim recurs, TUR) va provocar una autèntica allau de canvis de proveïdor. L'octubre passat, pel preu desbocat del gas als mercats, el govern espanyol va activar un escut de 3.000 milions d'euros per als consumidors de les tarifes regulades. Segons les dades de la CNMC, des del 31 de juliol de l'any passat (quan el preu del gas al mercat europeu vorejava els màxims històrics) fins al 31 de març d'enguany, el nombre de clients adherits a la TUR han augmentat en 1,12 milions, fins a sumar quasi 2,67 milions dels gairebé 8 milions de clients que tenen gas natural a tot l'Estat. A més, quasi 5.500 comunitats de veïns es van passar a la nova TUR creada per aquells edificis amb calefacció central de gas natural.

Cargando
No hay anuncios

Aquest traspàs de clients del mercat lliure al mercat regulat de gas natural va beneficiar sobretot Endesa i Iberdrola, que són les comercialitzadores que més van créixer en clients, mentre que Naturgy, Total i Repsol van mantenir una quota de mercat semblant a la del 2021. Els petits comercialitzadors són els que van patir una pèrdua més gran de clients, fins al punt que alguna companyia, com Holaluz, va renunciar al negoci del gas per la impossibilitat de fer ofertes millors que la TUR.