El preu de la llum entra en negatiu per primer cop a la història
Teresa Ribera reconeix que és "bo" per als consumidors, però assumeix que cal un "punt d'equilibri" per a les inversions
MADRIDAquest dilluns Espanya ha viscut una situació inèdita. El preu de la llum al mercat majorista elèctric o pool serà negatiu durant tres hores. En concret, entre les dues del migdia i les cinc de la tarda el preu serà de -0,01 euros el megawatt hora (MWh), tal com recull l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).
És el primer cop a la història que el mercat majorista elèctric espanyol entra en terreny negatiu. El motiu de fons és el pes que aquest dilluns assumeixen les energies renovables en la producció d'electricitat per cobrir la demanda elèctrica, en especial l'energia eòlica i hidràulica, que, impulsades pel temporal de pluja i vent d'aquests dies, en moments puntuals arribaran a aportar més de 14.000 MWh. L'aportació de renovables al mix elèctric fa que els cicles combinats o centrals de gas –una tecnologia més cara que pressiona el preu elèctric a l'alça– tinguin un paper gairebé inexistent al llarg de la jornada i, per tant, els preus caiguin en picat. A més, s'hi suma el fet que en molts territoris, com és el cas de Catalunya, aquest dilluns encara és festiu, de manera que el consum d'electricitat és més baix, sobretot en la franja horària del migdia i primera hora de la tarda.
"És una situació que es pot repetir, però no té per què ser una dinàmica freqüent al mercat", apunta la sòcia responsable d'estratègia i consultoria per al sector d'energia d'EY, Marta Sánchez, a l'ARA. A més, Sánchez recorda que es preveu que la demanda elèctrica creixi "impulsada per l'electrificació per reduir emissions".
Què vol dir preus negatius?
El mercat majorista elèctric o pool és aquell en què les companyies compren i venen la llum que es consumirà l'endemà. És a dir, es compra i ven diàriament. Les tecnologies anomenades inframarginals (les renovables i la nuclear) entren al pool a preu zero (són més barates), de manera que quan la seva producció és suficient per cobrir la demanda elèctrica prevista, els preus del mercat majorista es queden per terra. Ara bé, quan ha estat necessària una presència de les tecnologies més cares (el gas), que són les últimes a entrar al mercat, les inframarginals han cobrat al preu d'aquestes, és a dir, molt per sobre del seu cost de generació d'energia. El que ha passat aquest dilluns és que algunes companyies han preferit entrar al mercat majorista elèctric i no quedar-se fora tot i col·locar la seva electricitat per sota dels zero euros (els productors, doncs, paguen per produir energia i injectar-la al mercat). "[Aquests preus] reflecteixen que algú està disposat a pagar per no deixar de produir en una hora determinada", afegeix la consultora d'EY.
Aquest dilluns el preu mitjà del mercat majorista elèctric serà de 2,76 euros/MWh i fregarà els zero euros durant bona part del dia. La franja horària en la qual el preu es dispararà una mica més serà entre les nou i les deu de la nit, quan l'electricitat costarà 21,43 euros/MWh, el màxim del dia. De cara a aquest dimarts, es repetiran les hores a zero euros, però el preu mitjà se situarà als 9,85 euros/MWh.
El rebut de la llum no serà gratis
Amb tot, cal tenir en compte que no es pot traduir que el mercat majorista elèctric cotitzi als zero euros o entri en terreny negatiu, com aquest dilluns, en el fet que al consumidor li arribi una factura de la llum de zero euros a casa. És a dir, una factura gratis. D'entrada, hi ha milions de famílies que estan al mercat lliure i, per tant, no indexades al pool a qui aquests alts i baixos no les afecten (tenen una tarifa fixa contractada). Pel que fa als clients del mercat regulat o PVPC (indexats al pool), tot i que el rebut de la llum serà clarament més barat en comparació amb quan els preus estaven pels núvols, la tarifa inclou elements com els costos, els càrrecs o els peatges per utilitzar la xarxa elèctrica que s'han de pagar, així com els impostos.
Una "creu" per a les inversions?
"Hi ha una cara i una creu", ha expressat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dilluns en referència als preus zero. "És bo per als consumidors, ja que hem vist un mes de març amb els preus més baixos o dels més baixos que ha viscut el país, però, tot i això, sabem que des del punt de vista de la resposta estructural requerim trobar un punt d'equilibri", ha reflexionat Ribera. La ministra es referia així a les inversions necessàries per completar la transició energètica i deixar de dependre d'energies fòssils com el gas. "[Els preus de l'electricitat] han de permetre quadrar els comptes als inversors i que alhora siguin raonables per als consumidors", ha dit. Un paper clau el tindrà l'emmagatzematge d'energia renovable i que aquesta es pugui utilitzar en altres hores del dia en què per les condicions meteorològiques cal recórrer a les centrals de gas.