Energia

El preu de la llum es dispara a l'agost

Des de principis de juliol l'electricitat s'ha encarit un 55% per la menor aportació eòlica i hidràulica

3 min
Planta de cicles combinats de gas a Sant Adrià de Besòs.

BarcelonaPoc més de 83 euros el megawatt hora (€/MWh) és el preu de mitjana del mercat majorista de l'electricitat aquest dissabte a Espanya. Un preu que queda lluny dels de la primavera, quan per primer cop a l'Estat hi va haver preus negatius algunes hores, però que també és lluny dels de l'inici d'aquest estiu. Per fer-se una idea de la pujada, el preu de mitjana dels primers quinze dies de juliol va situar-se en 58,3 €/MWh, mentre que la primera quinzena d'agost ha sigut de 90,42 €/MWh. És a dir, en tan sols un mes la pujada ha estat del 55%.

Preu de l'energia a l'estiu
En €/MWh

A més, cada vegada hi ha més hores amb preus alts. Per exemple, aquest dissabte, durant la meitat del dia, 12 hores, el preu del mercat majorista s'ha situat per sobre dels 100 €/MWh, amb el tram més econòmic vorejant els 40 euros i amb tota la matinada i la nit amb tarifes altes, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE). El màxim, de 120 €/MWh, entre les 21 h i les 22 h, i el mínim, de 34,72 €/MWh, a la primera hora de la tarda, entre les 15 h i les 16 h, amb només 5 hores per sota dels 50 euros.

Aquest encariment de l'electricitat es produeix quan la demanda industrial, per les vacances, és inferior. Però l'augment del consum de les famílies i dels serveis, per l'ús dels aires condicionats, impulsa la demanda i les renovables no poden assumir tota l'energia que cal. Això fa que es posin en marxa els cicles combinats de gas i que, per tant, s'encareixi el preu de l'electricitat en el mercat majorista.

Perquè tot això passa en un moment en què el gas també ha augmentat de preu. El primer dia de juliol el MWh de gas al mercat holandès, de referència a Europa, es pagava a 34,54 euros. Aquest divendres, últim dia de cotització de la setmana, havia pujat a 39,43 €/MWh. Una pujada del 14% en només un mes i mig.

La clau de l'encariment de la llum els últims dies és l'ús més intens dels cicles combinats de gas, cosa habitual a l'estiu, quan normalment fa menys vent i cau la producció eòlica. Així, entre el gener i el juliol, els cicles combinats de gas van aportar un 10,8% de l'electricitat generada a l'Estat, segons les dades de Red Eléctrica, l'operador del sistema. Però al mes de juliol ja es va utilitzar més gas. En conjunt, durant el juliol els cicles combinats van produir un 13,1% de l'electricitat a Espanya.

La bona notícia per al consumidor, que pot mitigar una mica l'augment del preu de la llum, és que l'IVA es mantindrà en el tipus reduït del 10%, una de les mesures del govern espanyol per ajudar les famílies. A la primavera, l'IVA de l'electricitat va tornar al seu tipus habitual, del 21%, però a partir del juny es va activar de nou l'IVA reduït del 10%, establert per a quan el preu al mercat majorista supera els 45 €/MWh de mitjana.

Rècord fotovoltaic

L'eòlica, que des de principis d'any ha estat la tecnologia que més electricitat ha produït a Espanya, amb un 23,3% del total, durant el juliol i el que portem d'agost tot just arriba al 17%. I el fort desplegament de l'energia fotovoltaica, que aquest any ha crescut molt i ha aportat del gener al juliol el 17,5% de l'electricitat i en el sisè mes de l'any, per primer cop a la història, ha estat la primera font de generació elèctrica, al juliol va aportar fins al 24% del total d'electricitat. Però la fotovoltaica no pot cobrir les hores sense insolació, perquè no s'han desplegat sistemes d'emmagatzematge. Això provoca que a la nit s'impulsi la generació amb gas, cosa que fa pujar els preus.

A més, a l'estiu –i més en temps de sequera– hi ha una altra font d'electricitat que també disminueix la producció: la hidràulica. Del gener al juliol els embassaments han aportat un 14,8% de l'electricitat generada a Espanya, però al juliol la producció hidràulica ja va caure a només el 9,1%, i aquest divendres tot just aportava un 6% de la generació elèctrica. Durant l'estiu baixa la generació eòlica i hidràulica i "això, evidentment, el que fa és impulsar els preus", explica l'expert en energia Jorge Morales, que afegeix: "Menys oferta renovable barata i una demanda més gran només pot portar com a resultat una cosa: que s'hagi de pagar una mica més".

Tot i això, cal recordar que el preu majorista no afecta tots els usuaris, sinó només els que tenen el preu regulat (PVPC), que està lligat a l'evolució dels preus del denominat pool elèctric. A Espanya hi ha uns 29 milions de llars amb contracte de subministrament elèctric, de les quals uns 11 milions estan acollides al PVPC i la resta estan en el mercat lliure. A més, el preu de l'electricitat només és una part del rebut elèctric, la que correspon al consum (que pot ser entre un terç i la meitat del que es paga), mentre que la resta són impostos i costos fixos i peatges.

stats