Energia

El pla d'Holaluz per superar el sotrac

Nous inversors i més eficiència, les claus per refer-se de la caiguda del mercat

BarcelonaHolaluz va perdre 26 milions d'euros l'any passat i té un deute d'uns 60 milions. La situació és difícil, però la companyia té un pla per superar el sotrac, i els comptes del primer trimestre d'aquest 2024 ja mostren una millora. Ho ha explicat aquest dijous la presidenta de la companyia, Carlota Pi, en una presentació financera al BME Growth, la borsa de les pimes.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pla presentat té dues claus: d'una banda, aconseguir nous inversors. De l'altra, guanyar eficiència per fer font a la forta caiguda del mercat. Sobre el primer punt, la situació continua on estava: hi ha dues alternatives. Holaluz compta amb un crèdit de 10 milions d'euros de l'Institut Català de Finances (ICF) i 3 milions més de la societat pública de la Generalitat Avança. Però per captar recursos addicionals, en un cas es donaria entrada a family offices i en la segona alternativa es buscaria l'entrada d'un inversor industrial del sector. En la presentació a la borsa, però, Carlota Pi no ha aclarit en quin termini es pot tancar aquest refinançament.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'eficiència, en el cas de les instal·lacions solars el pla implica vendre sistemes d'autoconsum més grans i, per tant, més rendibles (el primer trimestre d'aquest any són un 10% més grans i durant el 2023 van créixer un 14%) i millorar en el negoci de les bateries, on la penetració mensual creix un 15%.

Aquesta eficiència ha permès a la companyia reduir el break even (punt d'equilibri) de les 600 instal·lacions del quart trimestre del 2023 a 350 instal·lacions el primer trimestre del 2024, i amb les mesures que s'estan adoptant s'espera rebaixar el punt d'equilibri a les 300 instal·lacions mensuals a finals del 2024. Aconseguir aquest punt d'equilibri és important per la caiguda d'aquest negoci: la companyia va fer 996 instal·lacions el primer trimestre del 2023, 467 el quart trimestre de l'any passat i 362 el primer trimestre d'enguany, cosa que representa un descens intertrimestral del 22% i una caiguda interanual del 64%.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, l'empresa hi veu negoci. "L'oportunitat de creixement estructural segueix intacta: el mercat espanyol d'energia solar residencial continua estant considerablement poc explotat, amb menys d'un 5% de penetració, en comparació amb altres països europeus on supera el 25%", diu la presentació.

L'altre problema de la companyia és la caiguda del preu de la llum. S'ha passat d'un preu mitjà de 99 euros el MWh el 2023 a 45 euros el primer trimestre d'enguany. També ha afectat la disminució significativa de les subvencions amb la fi de les ajudes dels fons Next Generation. Per això, l'enfocament es dirigeix a "les vendes que generen més valor, tant per al client com per a l'empresa". Passar clients al producte Tarifa justa ha permès millorar els números pel guany d'eficiència operativa que comporta: la facturació més senzilla redueix el contacte amb el servei al client, hi ha menys impagaments i simplifica la facturació.

Cargando
No hay anuncios

Millora el primer trimestre

Holaluz ha mostrat una millora el primer trimestre d'enguany. El mes de març va tancar amb una posició de deute net de 58,8 milions d'euros, quan el desembre del 2023 eren 64,4 milions. Aquest avenç també es nota en el benefici net operatiu abans d'impostos i amortitzacions (ebitda). Segons la companyia, l'ebitda normalitzat del primer trimestre s'ha situat en 3,1 milions d'euros, per sobre del mateix trimestre de l'any passat, i en els últims dotze mesos, fins a tancar el primer trimestre d'enguany, l'ebitda ha sigut de -0,2 milions d'euros, enfront dels -22,8 milions d'euros del 2023. "La performance de l'empresa l'últim any és molt bona, i això ens situa en un escenari positiu", ha dit Pi.