Medi ambient

El pla de Brussel·les per potenciar l'energia eòlica contra els EUA i la Xina

La Comissió Europea pretén duplicar les inversions públiques en les tecnologies verdes, fins als 1.400 milions d'euros

2 min
Molins de vent del parc eòlic Fryslân, a Holanda, el parc eòlic interior més gran del món

La Comissió Europea, liderada per Ursula von der Leyen, continua reivindicant i potenciant el seu ambiciós pla verd. Aquest dimarts ha anunciat que redoblarà les inversions en l'energia eòlica per contrarestar els macroajuts públics que han tirat endavant els Estats Units i la Xina per potenciar la seva indústria verda. Concretament, Brussel·les vol ampliar el pressupost dedicat al desplegament de les tecnologies verdes arreu de la Unió Europea i les fàbriques de turbines i els diferents components dels molins fins als 1.400 milions d'euros.

A més, l'executiu vol impulsar el finançament de nous parcs eòlics a través del Banc Europeu d'Inversions (BEI), i vol reduir tots els tràmits burocràtics que s'han de passar per instal·lar-ne i l'acceleració de la concessió de permisos per la seva construcció. "Aquest paquet ajudarà el sector eòlic europeu a créixer internament i a competir globalment", ha remarcat en roda de premsa el comissari de Pacte Verd, Maros Sefcovic.

D'aquesta manera, la Comissió Europea pretén un "increment massiu" de les infraestructures eòliques que permeti passar dels 204 gigawatts (GW) instal·lats actualment als 500 (GW) el 2030. També s'ha marcat com a objectiu que l'energia eòlica aporti el 34% el 2030 del total de l'electricitat consumida a la Unió Europa, mentre que a hores d'ara aquest percentatge és només del 16%. Unes xifres que contribuirien a assolir l'objectiu vinculant de la UE de produir el 42,5% del total de l'energia amb tecnologies verdes també el 2030.

Brussel·les vol potenciar especialment la construcció de grans parcs eòlics marins, com els que han proliferat al mar del Nord i han impulsat diferents països, com França, Alemanya o el Regne Unit. Només aquestes macroinstal·lacions energètiques s'estima que generaran electricitat per a 120 milions de llars el 2030.

D'altra banda, l'executiu comunitari també ha assegurat que a la Unió Europea falten professionals especialitzats en la indústria relacionada amb l'energia verda, i per això vol fomentar la creació d'acadèmies de formació en aquestes tecnologies netes. Pel que fa només al sector eòlic, pretén preparar uns 100.000 estudiants amb només tres anys.

Evitar que la Xina es beneficiï dels avenços de la UE

Una de les obsessions de la Comissió Europea és assegurar-se que la Xina no es beneficiï dels avenços tecnològics de la Unió Europea i s'acabi convertint en un gran competidor, com ha passat amb les plaques solars, que ara és un sector que domina el gegant asiàtic. A més, Brussel·les "vigilarà de ben a prop les possibles pràctiques comercials deslleials que beneficien els fabricants d'energia neta estrangers" per actuar-hi i prendre mesures que hi facin front. El principal potencial destinatari d'aquestes possibles sancions o restriccions són la Xina o, fins i tot, els Estats Units, que estan dopant amb diners públics les seves fàbriques per aconseguir que acabin dominant el mercat de la transició energètica.

stats