Finances personals

La nit ja no és el millor moment per posar la rentadora

El topall al gas capgira la corba dels preus de l'electricitat

Una persona posa una rentadora, en una imatge d'arxiu
3 min

BarcelonaQuan l'1 de juny del 2021 –fa poc més d'un any– va entrar en vigor el nou rebut de la llum, tothom es va quedar amb una màxima: de nit l'electricitat és més barata. Les organitzacions de consumidors aconsellaven engegar a la nit els electrodomèstics de gran consum, com la rentadora, l'assecadora i el rentavaixelles, o planxar la roba en hores nocturnes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la intenció del govern espanyol quan va posar aquest model en marxa era desviar el consum d'hores punta a hores amb menys demanda, una manera de ser més eficients en el consum elèctric i, sobretot, no haver d'augmentar la generació i invertir més enllà del que calia en les xarxes per poder fer front a les altes puntes de consum.

Però després van arribar la recuperació postcovid i, sobretot, la guerra d'Ucraïna, que han elevat el preu de l'electricitat a màxims històrics. Espanya –juntament amb Portugal– va arrencar a la Unió Europea la denominada excepció ibèrica, que permet posar un topall en el preu del gas que s'utilitza per generar electricitat en els cicles combinats. A canvi, les empreses energètiques han de rebre una compensació.

Aquest sistema ha capgirat del tot la corba dels preus horaris de l'electricitat en el mercat majorista. La llum ja no és més barata de nit: al contrari, la compensació pel gas fa que la nit i la matinada acumulin les hores més cares. Per què? Joaquim Daura, vicepresident del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), ho explica. "A la nit no hi ha sol; per tant, no es genera amb fotovoltaica, i normalment fa menys vent, cosa que fa caure la generació eòlica", diu. El resultat és que han d'entrar en funcionament els cicles combinats de gas i, en conseqüència, puja la compensació a les centrals, que acaben pagant els usuaris.

En canvi, actualment al migdia i a primera hora de la tarda és quan l'electricitat és més barata. Això respon al fet que és la franja del dia amb més producció solar, cosa que rebaixa la necessitat de gas. I això provoca un segon efecte: la compensació pel topall del gas baixa i es reparteix entre més.

El canvi en el preu de la llum
Dades mitjanes en €/MWh per hores de dilluns a divendres la segona setmana de juliol del 2021 i del 2022
Dades mitjanes en €/MWh per hores el segon cap de setmana de juliol del 2021 i del 2022

En efecte, a la nit no només augmenta la compensació econòmica que han de rebre els cicles combinats pel topall al preu del gas, sinó que al baixar la demanda la compensació es divideix entre menys usuaris i puja el seu impacte, explica un expert del sector elèctric.

Quan el govern espanyol va plantejar el nou model de factura que va entrar en vigor l'1 de juny del 2021, va jugar amb els peatges i càrrecs per fer més gran el gap entre les hores més cares i les més barates. Així, la factura estableix tres nivells de peatge: el de les hores vall (més barates), de les 24 h a les 8 h i tot el cap de setmana; el de les hores planes (cost intermedi), de les 8 h a les 10 h, de les 14 h a les 18 h, i de les 22 h a les 24 h; i el de les hores punta (les més cares), de les 10 h a les 14 h i de les 18 h a les 22 h.

Menor pes dels peatges

L'efecte que tenen aquests diferents peatges en el rebut, que incentivaven a fer el gran consum de nit i els caps de setmana, ha desaparegut ara per dos factors: d'una banda, la llum s'ha encarit tant que el preu del peatge és proporcionalment molt menor. De l'altra, la compensació per l'ús del gas es menja el descompte que podien aportar els peatges més barats.

¿Aquest canvi que s'ha produït en el preu de l'electricitat afecta tothom? No exactament. Afecta bàsicament els clients que estan en el mercat regulat (el denominat PVPC), ja que tenen el preu vinculat al mercat majorista horari; però també afecta una part dels clients del mercat lliure, els que tenen un rebut indexat al mercat majorista. En canvi, no afecta els clients del mercat lliure que tenen pactats preus o quotes fixes, explica un expert en facturació.

El mercat ara "és una muntanya russa en la qual, a més, et canvien de carril", detalla un expert del sector, que indica que l'ajustament pel topall del gas encareix la llum de nit, sobretot els caps de setmana. I això no només afecta els usuaris domèstics. També algunes empreses ho pateixen, per exemple les de l'acer, que tenen preparada la seva producció de nit perquè és quan tradicionalment l'electricitat era més barata. Aquestes empreses electrointensives, si no tenien contractes pactats a terminis i compraven al mercat majorista l'electricitat, ara produeixen quan l'energia és més cara.

stats