Energia
Energia06/10/2022

Naturgy tanca amb l'algeriana Sonatrach els preus del gas per a aquest any

Reynés reconeix una pujada dels preus per adequar-se al moment actual del mercat

BarcelonaLa companyia catalana Naturgy i l'algeriana Sonatrach han tancat aquest dijous l'acord sobre els preus dels seus contractes de gas per a l'any 2022. L'acord afecta de manera retroactiva tots els volums de gas subministrats per Sonatrach a Naturgy durant aquest any. Les dues companyies continuaran negociant ara els preus aplicables el 2023.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha comunicat Naturgy a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) –sense revelar quin és el preu pactat–, els preus tenen en compte les condicions de mercat. L'anterior acord de preus va ser el 2020, en plena pandèmia, quan el gas natural cotitzava en els mercats internacionals al voltant dels 20 euros el MWh, quan ara el seu preu està al voltant dels 180 euros el MWh. Algèria ja va insistir fa mesos que pujaria el preu, i el mateix Reynés admetia abans de l'estiu que el gas, actualment, és més car que fa tres anys. L'acord ha estat aprovat pel consell d'administració de Naturgy i ara cal la seva ratificació per part de les autoritats algerianes.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mateix matí, en una trobada informativa organitzada per CEOE-Cepyme, el mateix Reynés ja avançava que les negociacions amb Sonatrach per revisar el contracte de subministrament de gas natural amb Algèria avançaven bé i que hi hauria "bones notícies", tot i que ha subratllat que aquesta "bona notícia no serà completa, ja que els preus lògicament pujaran". 

No obstant això, Reynés ha subratllat que la revisió no serà tan elevada com "les xifres desorbitades que s'han dit en alguns fòrums". Naturgy ha estat tot l'any treballant en aquesta revisió. Tanmateix, ha reconegut que era una negociació complicada pel fet que Sonatrach, a més de subministrador de gas, és alhora soci de Naturgy (en té un 4%) i comparteix amb la catalana la propietat del gasoducte Medgaz. "Sonatrach és el nostre accionista, el nostre soci al gasoducte algerià i el nostre subministrador", ha dit Reynés, que ha indicat que "s'ha de negociar amb el mateix que un s'asseu al consell de Naturgy i comparteix el de Medgaz".

Cargando
No hay anuncios

Relació d'Espanya amb Algèria

Els contractes actualment en vigor entre Naturgy i Sonatrach es van signar fa més de 20 anys, amb vigència fins al 2030 per a un volum anual de l'ordre de 5 bcm (5.000 milions de metres cúbics) i suposen compromisos ferms de volum, tant de subministrament per a Sonatrach com de retirada obligada de gas per a Naturgy via clàusules take or pay (obligació de pagar a 10 anys encara que no es retiri el gas), informa la companyia espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Reynés havia assegurat diversos cops que Espanya no tenia cap problema de subministrament de gas, ja que existien aquests contractes. El primer acord entre totes dues parts es remunta al 1965, dos anys després de la creació de Sonatrach. 

Abans de l'acord d'aquest dijous, les dues companyies feia mesos que negociaven en un clima de tensió entre els governs espanyol i algerià per la nova postura espanyola respecte al Sàhara. Amb tot, el president de Naturgy, Francisco Reynés, ja va assegurar al juny que la postura d'Algèria respecte a Espanya no tenia per què afectar el contracte de subministrament vigent, ja que totes dues parts tenien la voluntat de renovar-lo.

Cargando
No hay anuncios