Naturgy busca un nou rumb després de l'opa fallida de TAQA
L'energètica d'origen català guanya 1.043 milions, el mateix que l'any passat, en un context de preus pitjor
MadridDesprés de la tempesta ve la calma. És el missatge que ha volgut projectar Naturgy –antiga Gas Natural– en la presentació dels resultats dels primers sis mesos de l'any. L'empresa d'arrel catalana ha aprofitat per donar el tret de sortida a un pla estratègic per al període 2025-2030 i ha anunciat un acord pel preu del gas d'aquest 2024 amb l'empresa algeriana Sonatrach, la seva principal subministradora.
D'entrada, Naturgy aguanta el tipus tot i el context més desfavorable per a l'empresa i el sector en general, amb uns preus de l'electricitat per terra i la caiguda del preu del gas. Entre el gener i el juny, l'energètica d'origen català ha obtingut un benefici net de 1.043 milions d'euros, xifra pràcticament igual que la registrada durant el mateix període de l'any 2023, quan va obtenir un rècord de 1.045 milions. De fet, fruit dels preus més baixos de l'energia, les vendes netes del grup se situen en els 9.071 milions d'euros, un 24,7% menys interanual.
El fet de mantenir els guanys és la raó que explica que la primera gasista i tercera elèctrica d'Espanya hagi decidit millorar els seus objectius per al conjunt del 2024. Ara preveu uns guanys de més de 1.800 milions d'euros –l'any 2023 va registrar uns beneficis històrics de 1.986 milions.
Pla estratègic per ser "atractius"
Tot plegat arriba un mes i mig després que CriteriaCaixa, el primer accionista de Naturgy (26,7%), i el grup multienergètic dels Emirats Àrabs TAQA trenquessin les converses per a una possible entrada del grup emiratià a l'energètica d'origen català. L'operació buscava aplanar la sortida dels fons GIP i CVC, que tenen més d'un 40% del capital social de Naturgy i que fa temps que senten que la seva etapa a la gasista s'ha acabat.
Tot i que el nus es manté –els dos fons d'inversió volen sortir més d'hora que tard–, Naturgy ha decidit tirar pel dret pel que fa a l'estratègia que vol seguir per als pròxims cinc anys, i vol presentar a finals d'aquest 2024 un nou pla estratègic per al període 2025-2030. "Vol ser [un pla] atractiu i ambiciós", ha destacat el president de la companyia, Francisco Reynés.
Darrere l'anunci sobrevola la idea que Naturgy no es vol quedar de braços plegats mentre es resol el trencaclosques de l'accionariat –CriteriaCaixa ja va anticipar que mantenia converses per explorar altres socis–. La intenció del nou full de ruta és "convèncer els accionistes que estan millor dins que fora, però també ser atractius per a altres que vulguin entrar", ha dit Reynés.
No és el mateix plantejar una estratègia amb la visió de fons com CVC o GIP (en aquest últim cas, a la tardor passarà a mans de BlackRock) que amb un soci industrial com podria haver estat TAQA. Mentre que els primers tenen clar que un cop recuperada la inversió sortiran de la companyia, el soci industrial busca tenir un cert control i té una visió a llarg termini.
El que no ha quedat clar és si el nou pla incorporarà el projecte Geminis, que planejava dividir la companyia entre el negoci regulat i el no regulat, com volien els fons i Reynés. "Avui no es donen les circumstàncies", s'ha limitat a dir Reynés, que també ha descartat l'arribada d'un conseller delegat, una altra exigència dels fons.
Pipa de la pau amb Sonatrach
De cara a aquest 2024, Naturgy també respira més tranquil·la després de tancar un acord retroactiu pel preu del gas d'aquest 2024 amb l'algeriana Sonatrach, sobretot després que la crisi energètica dels últims anys i les desavinences entre el govern espanyol i l'algerià haguessin marcat les últimes negociacions. "Es posa de manifest la solidesa de la relació històrica entre les dues parts i el compromís amb la seguretat de subministrament a la península Ibèrica", ha declarat Reynés.