Energia
Economia Energia 11/11/2022

Naturgy eleva un 36% els guanys tot i la renegociació dels preus amb Sonatrach

Francisco Reynés destaca el suport dels accionistes de referència

2 min
La seu de Naturgy a Barcelona.

Madrid/ BarcelonaNaturgy tanca un tercer trimestre amb brots verds. La companyia energètica catalana va obtenir uns guanys de 1.061 milions d'euros fins al setembre, cosa que representa un increment del 36,6% respecte al mateix període de l'any anterior, segons ha comunicat l'empresa aquest divendres a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV). A més, també creix el resultat brut o ebitda –la referència per entendre l'estat de salut d'una empresa– i se situa en els 3.502 milions d'euros fins al setembre, és a dir, un 36,8% més en comparació amb l'any anterior. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Naturgy ha dit en un comunicat que presenta aquests resultats en un context de "volatilitat persistent i elevada als mercats energètics internacionals i en un moment de molta incertesa". Una referència directa als nous tributs que el govern espanyol vol aprovar abans que s'acabi l'any i que s'estan tramitant al Congrés de Diputats. Entre aquests hi ha l'impost a les energètiques, a través d'un gravamen d'un 1,2% sobre els ingressos que el sector va rebutjar des del primer minut. Les companyies demanen que no es gravi els ingressos i que, en tot cas, el nou tribut s'adapti a l'impost que ha plantejat la Comissió Europea.

En comparació amb el mateix període del 2021, el creixement de les activitats a Espanya va generar un increment de l'ebitda de 407 milions, mentre que les activitats globals van aportar 535 milions addicionals. Els resultats fins al setembre de Naturgy incorporen els efectes retroactius del nou acord de preus de compra de gas algerià assolit amb Sonatrach el mes d'octubre passat –que afecta de manera retroactiva els volums subministrats aquest any, mentre que continuaran negociant els preus aplicables a partir del 2023–, així com l'impacte estimat del desacoblament dels preus de venda final de gas respecte a les cobertures vigents indexades al TTF dels Països Baixos. En aquest sentit, l'empresa ha elevat la xifra d'aprovisionaments fins a 22.284 milions d'euros, davant els 10.376 milions d'euros a què pujava fa un any.

Ingressos un 85% superiors

L'import de la xifra de negocis del grup, la principal gasista del país, es va disparar un 85,5% entre el gener i el setembre, fins a 27.011 milions d'euros, davant els 14.558 milions del mateix període del 2021. Les inversions de la companyia fins al setembre van créixer un 26% respecte al mateix període de l'any passat i van pujar a 1.119 milions d'euros, amb xarxes i renovables, i van representar un 80% de les inversions totals.

Malgrat el context, l'energètica va reiterar el compromís d'invertir 14.000 milions d'euros en desenvolupament orgànic en el marc del pla estratègic 2021-2025. Des de la publicació del seu full de ruta, ha invertit més de 2.600 milions d'euros. El president de la companyia, Francisco Reynés, ha afirmat que el compromís de Naturgy amb les inversions en el marc del seu pla estratègic "és sòlid i té el suport de tots els accionistes de referència".

Pel que fa al deute net, es va reduir 10.252 milions d'euros a 30 de setembre. Tot i això, la xifra no reflecteix les importants sortides de caixa previstes en l'últim trimestre, incloent-hi el pagament retroactiu a Sonatrach, l'amortització del bo híbrid i el segon dividend a compte del 2022.

stats