Naturgy oblida el debat sobre la seva cúpula disparant beneficis
L'energètica obté un benefici net de fins a 1.045 milions d'euros la primera meitat de l'any, un 88% més que el 2022
MADRIDBufen vents de popa a Naturgy. Després d'uns dies sent el focus d'atenció per la fallida reestructuració interna amb el nomenament d'un conseller delegat, l'energètica d'origen català torna a ocupar titulars per la seva xifra de negoci. La companyia ha obtingut un benefici net de 1.045 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any, cosa que gairebé duplica els resultats obtinguts durant el mateix període del 2022. En concret, es tracta d'un increment d'un 88%, segons ha comunicat Naturgy a través d'una nota publicada a la Comissió Nacional dels Mercats i Valors (CNMV) aquest dilluns. El resultat brut d'explotació (Ebitda) també augmenta fins als 2.849 milions d'euros, un 39% més respecte al primer semestre de l'any passat.
Tot i que l'any ha arrencat amb una normalització dels preus energètics, en particular del gas, els resultats de la companyia continuen superant les expectatives. Naturgy vincula la millora dels resultats al "bon desenvolupament operatiu dels negocis", així com a la "reducció del deute", ha explicat en un comunicat.
Si es tenen en compte els resultats en funció del negoci –Naturgy té una part regulada i una altra de liberalitzada–, l'activitat de lliure mercat és la que li ha permès obtenir el gruix dels guanys registrats (un Ebitda de 1.677 milions d'euros, un 84% més que els sis primers mesos del 2022).
En canvi, el negoci regulat (infraestructures de transport i distribució d'energia, tant de gas com d'electricitat) li va permetre obtenir un Ebitda de 1.261 milions fins al juny (només un 5,3% més en comparació amb el 2022). Aquest lleuger increment és fruit de la "menor retribució i demanda, especialment de gas, a conseqüència de les baixes temperatures [a l'hivern] i una menor demanda industrial" sobretot a Espanya, apunta l'empresa.
Defensa del projecte Géminis
Precisament en relació amb els dos negocis de la companyia, Naturgy continua defensant el projecte Géminis (dividir la companyia en dues, una per al negoci regulat i l'altra per al liberalitzat). Tanmateix, no es fixa un calendari a l'hora d'executar-lo, i menys en l'actual escenari polític en què Espanya ha de formar un nou govern, de manera que el projecte es manté en un calaix. El president de l'energètica, Francisco Reynés, ha defensat aquest dilluns que Géminis "té tot el sentit del món" però que "no s'han donat les condicions" per a tirar-lo endavant.
També s'ha quedat en un calaix la possibilitat que la companyia torni a tenir un conseller delegat i no només un president. L'energètica va arribar a tenir un nom damunt la taula, Ignacio Gutiérrez-Orrantia, però en qüestió d'hores el fitxatge es va frustrar. Malgrat el gir de la decisió, que fins i tot col·locava Reynés a la diana, els accionistes, en especial La Caixa a través de Criteria, han tancat files amb el directiu mallorquí, o com a mínim així ho expliquen des de la companyia.
L'increment de facturació i la generació de caixa han permès a Naturgy, a més de disparar el benefici, incrementar les seves inversions, fins a 839 milions d'euros (un 16% més) –dels quals un 60% es van destinar a renovables–, i reduir el deute net en un 11%, per acabar l'exercici en 10.752 milions d'euros de deute.