Energia
Energia05/12/2022

L'OPEP+ mantindrà la reducció de la producció davant l'embargament de la UE al petroli rus

La decisió es pren malgrat que el preu s'ha anat moderant els últims mesos

BarcelonaEls països membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus socis, entre els quals Rússia (el que es coneix com a OPEP+), han decidit mantenir la producció actual de petroli, que es va retallar a partir de l'1 de novembre per intentar mantenir els preus, malgrat la situació d'incertesa al mercat de cru provocada per l'embargament de la UE i el topall de 60 dòlars al petroli rus que entra en vigor avui mateix. Els ministres dels estats membres de l'OPEP+ han mantingut van mantenir ahir una reunió telemàtica en què van decidir mantenir els nivells actuals de producció.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ministres dels 13 socis de l'OPEP i els 10 països que completen l'OPEP+ han refermat la decisió presa de retirar a partir del novembre dos milions de barrils diaris (2 Mbd) del mercat. Una retallada que suposa un 2% menys de producció respecte a la d'abans i deixa el bombeig dels membres del càrtel en 41,85 milions de barrils diaris. La reducció a partir del novembre, però, no ha encarit el preu del cru, ja que de mitjana a l'octubre costava 93,57 dòlars el barril, mentre que al novembre va baixar fins als 89,74 dòlars de mitjana, i el dia 1 de desembre ja se situava en 84,39 dòlars. Uns preus molt per sota dels màxims anuals del juny passat, quan superava els 117 dòlars.

Cargando
No hay anuncios

En la reunió dels ministres de l'OPEP+, que ha sigut breu i per videoconferència, els socis de càrtel es comprometen a vigilar el mercat per si cal prendre noves revisions en els pròxims mesos. Després de la reunió, els membres de l'OPEP+ han emès un comunicat que diu que "els països participants han reiterat la disposició a reunir-se en qualsevol moment i prendre mesures addicionals immediates per abordar els desenvolupaments del mercat i donar suport a l'equilibri del mercat petrolier i la seva estabilitat, si és necessari".

Això passa en un moment en què les sancions de la Unió Europea sobre les exportacions de cru de Rússia estan a punt d'entrar en vigor, i enmig de la progressiva flexibilització de les restriccions contra la pandèmia a la Xina, cosa que posarà fi a la reducció del consum de combustible experimentada en els últims mesos.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de l'OPEP+ es produeix en un moment de màxima incertesa en els mercats petroliers, ja que avui ha entrat en vigor l'embargament de la UE a les importacions de cru de Rússia per reduir els ingressos que té Moscou gràcies al petroli per finançar la guerra a Ucraïna. A Aquest fet, a més, s'hi afegirà la inèdita decisió adoptada pels socis comunitaris, que se sumen al G-7 i Austràlia, de posar un topall de 60 dòlars el barril al petroli rus que empreses dels països membres puguin transportar a tercers països. El Kremlin, per la seva banda, ja ha dit que no vendrà petroli als països que apliquin aquest topall.

Càrtel atrinxerat

"A causa dels riscos fonamentals i geopolítics, massius i compensatoris, que pesen sobre el mercat petrolier, els ministres [de l'OPEP+] han optat comprensiblement per mantenir-se ferms i atrinxerats", ha declarat Bob McNally, president de Rapidan Energy Advisers LLC., en comentaris a Bloomberg.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats s'hauria de mantenir durant almenys uns mesos. El comitè de supervisió ministerial conjunt del grup, encapçalat per l'Aràbia Saudita i Rússia, es reunirà novament al febrer. El panorama podria ser més clar aleshores, tot i que el panel té el poder de convocar reunions extraordinàries si creu que la política de producció ha de canviar.

No és clar en quina mesura les sancions reduiran les exportacions russes. El límit de preu està còmodament per sobre dels 50 dòlars a què actualment es cotitza el cru Urals. Tot i això, Moscou ha dit que preferiria reduir la producció abans que vendre petroli a qualsevol que adopti el preu límit, segons ha fet saber aquest diumenge el vice primer ministre rus, Aleksandr Nóvak, en comentaris recollits per Interfax. "Vendrem petroli i productes derivats del petroli a aquells països que treballin amb nosaltres en termes de mercat, fins i tot si hem de reduir una mica la producció", ha indicat vice primer ministre.