Guerra al Pròxim Orient

L'atac a Israel dispara el preu del petroli

El cru registra la pujada més gran d'aquest any

BarcelonaEl preu del barril de petroli ha patit aquest dimarts la seva pujada més gran d'aquest any, després de l'atac de l'Iran a Israel amb míssils. El preu del cru havia obert a la baixa als principals mercats. El barril de Brent, que va tancar el setembre a 72,35 dòlars, registrava a mitja jornada una baixada superior a l'1% i fregava els 70 dòlars el barril. Però a les sis de la tarda, quan ja s'havia conegut l'atac a Israel, el preu de l'or negre s'ha disparat un 5% als principals mercats.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el preu del barril de Brent, el petroli de referència a Europa, s'enfilava als 75,79 dòlars, tot i que a mesura que ha anat avançant la tarda el repunt s'ha relaxat, i un parell d'hores abans del tancament del mercat nord-americà el seu preu ja havia baixat fins als 73,90 dòlars. En el cas del West Texas, de referència als Estats Units, ha començat la sessió al voltant dels 68 dòlars el barril, i després de l'atac s'ha enfilat fins a quasi 72 dòlars. Però com ha passat amb el Brent, el West Texas també ha anat relaxant el seu preu.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la forta pujada del preu del petroli registrada aquest dimarts per la volatilitat provocada per la situació de guerra al Pròxim Orient, el fet és que el preu del petroli se situa encara en uns nivells molt inferiors als dels últims dotze mesos. Per fer-se una idea, el barril de Brent l'octubre de l'any passat va cotitzar de mitjana per sobre dels 90 dòlars i durant els vuit primers mesos d'aquest any s'han mogut en preus per sobre dels 80 dòlars.

Malgrat això, la pujada d'aquest dimarts trenca amb la tendència baixista del mes de setembre, quan de mitjana la cotització va ser de 74,02 dòlars. Un mes amb el registre més baix de l'últim any, per la debilitat de la demanda mundial i les perspectives d'un creixement "raquític", segons l'OCDE, a Europa, una de les principals economies del món. De fet, tant l'Organització de Països Productors de Petroli i els seus aliats (com Rússia), coneguda com l'OPEP, com l'Agència Internacional de l'Energia, han revisat a la baixa les seves previsions de demanda de cru.

Cargando
No hay anuncios

Reunió de l'OPEP

Malgrat l'esclat del conflicte, que crea tensió a tota la zona, el fet és que l'Iran, que és un important exportador de petroli, està sotmès a l'embargament dels principals països occidentals. Els països productors agrupats a l'OPEP es reuniran demà dimecres per abordar els nivells de producció del pròxim trimestre. A la feblesa que encara mostra l'economia xinesa s'han sumat en les últimes jornades les informacions que apunten que l'Aràbia Saudita, l'exportador més gran de petroli, estaria estudiant incrementar la seva producció per mantenir la seva quota de mercat. Alhora, Líbia es prepara per restablir la producció després que els seus dos governs rivals arribessin a un acord sobre el lideratge del banc central.

Cargando
No hay anuncios

Aquests dos fets, en un moment de demanda dèbil, podrien ajudar al fet que el preu del cru es mantingui moderat els pròxims mesos, ja que l'Aràbia Saudita té un important pes en el càrtel de països productors i és difícil que aposti per reduir la producció. Malgrat tot, els analistes discrepen sobre quin en pot ser l'impacte. Així, des del banc suís Julius Baer destaquen que un atac com aquest l'any passat hauria disparat el preu del petroli a xifres de tres dígits (per sobre dels 100 dòlars), però ara el mercat es mou en un entorn baixista. Una altra anàlisi, com la de Bloomberg Intelligence, aposta perquè continuï l'augment del preu del cru.