Energia fotovoltaica

La gran quantitat de plaques solars a les cases amenaça el sistema elèctric australià

Més d'un de cada quatre edificis del país disposa de panells al terrat per a l'autoconsum d'energia renovable

Una instalació de captació d'energia solar a Port Augusta, Austràlia
ARA
01/10/2024
1 min

BarcelonaA Austràlia hi ha més de tres milions de sistemes de plaques solars als terrats de cases o edificis no residencials, cosa que –segons dades que el govern del país va difondre al març– indica que n'hi ha a més d'un de cada quatre immobles. Es tracta d'una circumstància a priori positiva en termes d'energia renovable, però en els últims dies ha encès les alarmes del país, segons recull ABC News (Australian Broadcasting Corp).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'operador del mercat d'energia australià (AEMO, en les seves sigles en anglès) va haver d'alertar divendres que els nivells de producció solar eren tan elevats que comprometien l'estabilitat del sistema elèctric. Concretament, l'alarma feia referència al subministrament a l'estat de Victòria, on l'excés de subministrament a la xarxa va coincidir amb una baixa demanda a causa d'unes condicions climàtiques suaus i assolellades. La previsió era que la demanda d'energia –habitualment d'uns 5.000 megawatts– cauria a 1.800 megawatts, per sota del llindar mínim dels 1.865.

"L'AEMO ha detectat que hi ha un risc elevat de demanda insuficient per mantenir un estat operatiu segur a la regió victoriana", deia l'avís de l'operador energètic. L'organisme estatal va fer arribar als veïns afectats una sèrie d'instruccions per evitar la sobrecàrrega, amb el consegüent risc d'apagades generalitzades o talls de subministrament. Entre les mesures que es van demanar hi havia la d'apagar o reduir els sistemes solars als terrats per alleujar la pressió a la xarxa o mantenir artificialment la demanda d'energia alta per absorbir l'excés de generació.

stats