Energia

El gran negoci de les energètiques: 33% més de beneficis en plena crisi de preus

Els guanys es disparen per l'encariment de preus de la llum i el gas i en ple debat sobre l'impost a les elèctriques

Torres elèctriques
4 min

BarcelonaEn ple debat sobre el nou impost a la banca i a les energètiques per fer front a l'actual crisi de preus, les grans empreses d'electricitat, gas i petroli a Espanya acaben de presentar els seus resultats entre gener i setembre. I coincidint amb un període d'encariment de l'energia sense precedents, les sis grans empreses del sector que cotitzen a l'Íbex-35 han elevat un 33,6% els seus guanys respecte al mateix període de l'any anterior, fins als 9.942,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una xifra de beneficis mai vista i que ve precedida d'una facturació que s'ha disparat gairebé un 70% en aquest període, fins als 150.768 milions d'euros. Un augment liderat sobretot per la petroliera Repsol i l'elèctrica Iberdrola. Més moderat, però, ha sigut el creixement de les companyies operadores del sistema gasístic i elèctric –Enagás i Redeia, respectivament–, que han experimentat uns creixements molt més moderats de facturació i de beneficis.

Es disparen els guanys de les energètiques
Beneficis de gener a setembre, en milions d'euros

Repsol esprinta

La petroliera enlaira un 66% el benefici

Els comptes de Repsol, la petroliera que presideix Antoni Brufau, i que ara també és present en el negoci elèctric i renovable, s'han capgirat totalment. Amb la pandèmia, la companyia va perdre 3.816 milions el 2019 i 3.289 milions més el 2020. Però el 2021 ja va guanyar 2.499 milions d'euros, una xifra que aquest any, en només nou mesos, ja ha superat: ha arribat als 3.222 milions d'euros.

Rere aquesta alça de beneficis hi ha un augment important de la facturació, gairebé 59.000 milions en els nou primers mesos, una xifra un 73% superior al mateix període de l'any anterior. L'augment del 55% del barril de Brent i la bona marxa del negoci de refinament en un any marcat per l'escassetat de productes a causa de les sancions a Rússia per la guerra a Ucraïna han impulsat els guanys de l'empresa. Segons la companyia, la bona evolució actual permet "compensar parcialment les pèrdues dels exercicis del 2019 i el 2020, de més de 7.100 milions d'euros", derivades en gran part dels ajustaments dels actius per anar cap a les emissions zero, així com l'impacte del covid-19.

Iberdrola: els beneficis de l'expansió

L'elèctrica dispara els guanys a l'exterior malgrat la frenada a Espanya

L'elèctrica que presideix Ignacio Sánchez Galán treu fruits de la seva expansió a l'estranger. La companyia va obtenir un benefici net de 3.104 milions d'euros els primers nou mesos de l'any, cosa que representa un increment del 29% respecte al mateix període de l'exercici anterior, malgrat la baixada del 14% als resultats d'Espanya. L'energètica va destacar que aquest benefici va venir impulsat pels bons resultats internacionals, principalment als Estats Units i el Brasil.

A la presentació de resultats, Iberdrola va explicar que en l'actual context de crisi econòmica la seva diversificació geogràfica li permet beneficiar-se de l'apreciació de les divises, especialment el dòlar. A més, l'empresa va destacar el seu pla de negoci, que focalitza el creixement en actius de xarxes i contractes a llarg termini, cosa que la protegeix d'una evolució negativa de la demanda o de la inflació. Així, Iberdrola ja té venuda el 100% de l'energia per a aquest exercici i el 90% de la de l'any vinent.

Naturgy supera la revisió de preus

La catalana millora guanys un 37% fins al setembre

Malgrat la revisió a l'alça dels preus per part de Sonatrach, la companyia algeriana que subministra una part important del gas a Naturgy, la companyia que presideix Francisco Reynés va superar aquest impacte i va tancar els nou primer mesos de l'any amb un benefici net de 1.061 milions d'euros, pràcticament un 37% més en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Els alts preus del gas i l'electricitat van disparar un 85,5% la facturació de la companyia entre el gener i el setembre, fins a superar els 27.000 milions d'euros. En la presentació de resultats fins al setembre, el seu president, Francisco Reynés, afirmava que el pla d'inversions de 14.000 milions en el període 2021-2025 "és sòlid i té el suport de tots els accionistes de referència".

Els extraordinaris impulsen Endesa

La companyia eleva els guanys per la venda parcial de la mobilitat elèctrica

Endesa va obtenir un benefici net de 1.651 milions d'euros els nou primers mesos de l'any, cosa que representa un increment del 13% respecte al mateix període de l'any passat, impulsat pels resultats extraordinaris de la venda parcial del negoci de mobilitat elèctrica a la seva matriu Enel. Sense això, el benefici net ordinari de l'elèctrica va créixer només un 0,7%, fins als 1.469 milions d'euros.

Quan va presentar els resultats, l'elèctrica va destacar que el creixement del marge brut dels negocis liberalitzats li ha permès compensar el descens en el resultat de l'activitat regulada de distribució.

Enagás i Redeia, creixements dispars

L'operadora del gas guanya un 15% més, i l'elèctrica només creix un 0,1%

Enagás va disparar els seus guanys un 15% fins al setembre. Els resultats inclouen les plusvàlues generades per la venda de la seva participació del 45,4% a GNL Quintero (249 milions d'euros), així com per l'entrada del fons Clean H2 Infra Fund a Enagás Renovable (50,4 milions d'euros). De fet, la facturació d'Enagás de gener a setembre va baixar un 1%.

En el cas de Redeia (Red Eléctrica), els beneficis van augmentar només un 0,1%, mentre que els seus ingressos van créixer un 3,9%. L'augment de la facturació s'atribueix a la millora del negoci internacional i al negoci de satèl·lits i fibra òptica.

stats