Energia

El Govern impulsarà el biogàs i l'eòlica marina per potenciar les renovables

Inclourà un paquet de mesures a la llei d'acompanyament per impulsar l'energia verda

ARA
2 min
Estendre les renovables a Catalunya és un objectiu de l’associació.

BarcelonaEl Govern vol potenciar la generació elèctrica amb energies renovables i, en aquest sentit, impulsarà el biogàs i l'eòlica marina, segons ha explicat aquest dimarts la portaveu de l'executiu de Salvador Illa, Sílvia Paneque. Així, l'executiu català vol que Catalunya deixi d'estar a la cua de les renovables a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Paneque ha anunciat que el Govern vol incloure en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2025 un paquet de mesures per agilitzar la tramitació d'instal·lacions d'energies renovables, entre les quals la de permetre que els tràmits urbanístics puguin avançar "en paral·lel" als estrictament energètics. La consellera portaveu ha assegurat que l'executiu que presideix Salvador Illa preveu incloure aquesta "bateria de millores" aprofitant el tràmit pressupostari, perquè aquesta és la manera de poder introduir canvis en l'actual decret de renovables, aprovat per l'anterior Govern el 2021.

Mesures com permetre la tramitació en paral·lel de les autoritzacions urbanístiques i de les energètiques, en lloc de deixar el vistiplau urbanístic per al final, poden permetre escurçar els terminis uns "10, 12 i 14 mesos", ha estimat la portaveu. La consellera Paneque, de la qual depèn l'àrea energètica del Govern, ha dit que l'executiu defensa també la necessitat d'"eliminar l'autorització administrativa per a tota instal·lació d'autoconsum de menys de 500 kW" per tal d'accelerar el seu desplegament a les teulades de mida mitjana.

Una altra prioritat per al Govern és "aprovar el pla territorial de les energies renovables" de manera que es pugui conèixer amb facilitat quines zones són les més adequades per implantar renovables. El Govern també es proposa reduir els terminis de tots aquells tràmits no relacionats amb el procés de participació pública. Per tramitar projectes, la intenció és que hi hagi més recursos econòmics i humans per a l'Energètica, la companyia pública de la Generalitat.

L'executiu de Salvador Illa va demanar un informe sobre l'estat de les renovables a Catalunya, que revela que mentre al conjunt d'Espanya les renovables van permetre cobrir el 52,3 % de la demanda elèctrica el 2023, a Catalunya aquesta xifra va ser només del 13,6%. El document assegura que l'energia eòlica està "pràcticament estancada" a Catalunya, ja que la potència instal·lada ha augmentat només 130 MW entre el 2020 i el 2024.

Impuls de l'eòlica marina

"Els parcs eòlics connectats a Catalunya en els darrers anys provenen, com a norma general, de projectes que s'havien iniciat fa anys", diu l'informe. Actualment, hi ha en tramitació una seixantena de projectes eòlics, encara que només vuit –que sumen 237 MW– tenen autorització de construcció i onze més disposen de declaració d'impacte ambiental favorable (10 de tramitats per la Generalitat, per 443,6 MW, i un altre per l'Estat, que suma 529,4 MW).

El document constata "un cert progrés quant a la fotovoltaica a Catalunya", però amb xifres que estan "lluny" del full de ruta marcat per al 2030.

Per això, el Govern vol també "impulsar formes de generació fins ara poc explotades a Catalunya", com "l'eòlica marina o el biogàs". Així mateix, l'executiu busca "accelerar" la tramitació d'altres projectes energètics estratègics, com els d'hidroelèctriques reversibles al Berguedà i les Terres de l'Ebre, "però assegurant les degudes compensacions al territori i la protecció del medi ambient".

stats