Energia

El govern espanyol autoritza l'entrada de BlackRock a Naturgy

El fons d'inversió entra a la gasista desprès d'adquirir GIP

2 min
La seu de Naturgy a l’avinguda Diagonal, a Barcelona.

MADRIDBlackRock ja és accionista oficial de Naturgy. Aquest dimarts el consell de ministres ha autoritzat la sol·licitud del fons d'inversió nord-americà per adquirir la gestora de fons GIP, que controla un 20% del capital social de l'energètica d'origen català, segons ha avançat El Confidencial i han confirmat fonts del ministeri d'Economia a l'ARA. "Aquesta adquisició manté les garanties sobre empreses que són estratègiques, com és el cas de Naturgy", apunten les mateixes fonts, que defensen que la regulació espanyola actual "conté un equilibri que permet fer aquest tipus d'operacions, atraient inversions i salvaguardant els interessos estratègics del país".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

BlackRock va anunciar a mitjans de gener la compra de Global Infrastructure Partners (GIP) per uns 11.400 milions d'euros. Automàticament, això convertia la gestora que dirigeix Larry Fink en accionista de Naturgy. Ara bé, perquè el seu desembarcament a l'energètica es fes efectiu calia el vistiplau de l'executiu espanyol (Naturgy és considerada una empresa estratègica). Des que la principal gestora del planeta va anunciar la compra, el govern espanyol ha estat analitzant la seva entrada al capital de Naturgy. "Necessitem conèixer els detalls de l'operació", apuntava aleshores el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. En una entrevista a l'ARA, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, defensava que la legislació actual "és molt potent" pel que fa a l'avaluació d'inversions de l'exterior en sectors estratègics, com és el cas de l'energètic.

Després d'aquest moviment del govern espanyol, l'accionariat de Naturgy, que viu uns mesos convulsos, canvia definitivament de sigles. CriteriaCaixa es manté com a principal accionista, amb un 26,7% del capital social; seguida del fons CVC, amb un 20,7%; GIP (ara BlackRock), amb un altre 20%; IFM, amb el 15% del capital social, i Sonatrach, amb el 3,85%. Amb tot, segons ha pogut saber l'ARA, el govern espanyol ha imposat a BlackRock les mateixes condicions que va imposar l'any 2021 al fons australià IFM, entre les quals hi havia un suport a les renovables, l'aposta per una política de dividends prudent i que es mantinguin els llocs de feina a l'Estat.

Un nou rumb

El canvi de GIP per BlackRock no arriba en un moment qualsevol. Mentre que el primer, seguint la seva estratègia d'inversió agressiva (molt de rendiment en un temps determinat), fa temps que busca la manera de sortir de la gasista, Blackrock se sol caracteritzar per ser un inversor passiu, se sol mantenir a les companyies i no intervé de manera directa en la presa de decisions.

Caldrà veure, doncs, quin rol assumeix dins l'energètica tenint en compte que fa poc més de tres mesos CriteriaCaixa, el primer accionista de Naturgy, i el grup multienergètic dels Emirats Àrabs TAQA van trencar les converses per a una possible entrada del grup emiratià a la gasista. L'operació buscava aplanar la sortida dels fons GIP i CVC. Després que descarriles, CriteriaCaixa, el braç inversor de La Caixa, ja va deixar clar que continua buscant opcions per desencallar el nus dins l'accionariat. Amb tot, per ara Naturgy ha decidit tirar pel dret pel que fa a l'estratègia que vol seguir per als pròxims cinc anys, i vol presentar a finals d'aquest 2024 un nou pla estratègic per al període 2025-2030.

stats