Energia

Google compra reactors nuclears per alimentar el boom de la intel·ligència artificial

La companyia nord-americana farà servir aquesta font d'energia per generar electricitat als seus centres de dades

Una seu de Google a Londres.
ARA
15/10/2024
2 min

BarcelonaGoogle ha signat un acord inèdit al món per comprar una flota de minireactors nuclears per generar l'energia necessària per suportar l'increment de l'ús de la intel·ligència artificial (IA). La corporació tecnològica nord-americana ha encarregat sis o set petits reactors nuclears a Kairos Power, una companyia de Califòrnia. La primera d'aquestes entregues arribaria el 2030 i la resta el 2035, segons explica aquest dimarts el diari The Guardian.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cercador propietat d'Alphabet ha assegurat que la nuclear proporciona "una font d'energia neta i permanent que pot ajudar a satisfer de manera fiable les demandes d'electricitat". Google espera que aquest acord li garanteixi una solució de baixes emissions de carboni per alimentar els seus centres de dades, que requereixen grans volums d'electricitat. El creixement explosiu de la IA generativa, així com l'emmagatzematge al núvol, ha disparat la demanda energètica de les empreses tecnològiques.

Google no ha revelat ni les ubicacions de les noves plantes ni els detalls financers de l'acord, segons recull el rotatiu britànic. El grup tecnològic ha pactat comprar un total de 500 megawatts de potència a Kairos, que es va fundar el 2016 i està construint un reactor a Tennessee.

"La xarxa necessita noves fonts d'electricitat per donar suport a les tecnologies d'IA que estan impulsant grans avenços científics, millorant els serveis per a empreses i clients i impulsant la competitivitat i el creixement econòmic", va insistir el director sènior d'energia i clima de Google, Michael Terrel, en declaracions recollides per The Guardian. "Aquest acord ajuda a accelerar una nova tecnologia per satisfer les necessitats energètiques de manera neta i fiable, i desbloquejar tot el potencial de la IA per a tothom", va afegir.

Altres exemples

El mes passat Microsoft va arribar a un acord per rebre energia de la planta nuclear Three Mile Island, que es va tornar a posar en funcionament per primera vegada en cinc anys. Aquestes instal·lacions ubicades a Pensilvània van ser protagonistes de la crisi nuclear més greu de la història dels Estats Units el març del 1979. Per la seva banda, Amazon també va comprar al març a Talen Energy un centre de dades alimentat amb energia nuclear.

stats