Energia
Energia16/05/2023

La Generalitat ven a Repsol la seva participació a Petrocat

La petroliera compra a Avançsa el 5% del Govern per prop de 700.000 euros

BarcelonaPunt final a una aventura de gairebé 40 anys. La Generalitat ha acordat la venda a Repsol de la participació que encara tenia a l'operador de carburants Societat Catalana de Petrolis (Petrocat) i posa així fi a la seva participació en el negoci dels combustibles fòssils, segons han confirmat a l'ARA fonts del Govern i de la companyia petroliera que presideix Antoni Brufau. Tot i que les parts no han informat sobre el preu de l'operació, la venda de la participació mínima que la Generalitat mantenia a Petrocat se situa al voltant dels 700.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'operació posa fi a una aventura que va començar el 1987, quan Joan Hortalà era conseller d'Indústria per ERC. La idea llavors era crear un operador català de carburants, sector que la Generalitat considerava estratègic. La participació de la Generalitat es va vehicular el 1993 a través del Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), i el 1995 a través de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), fins que el 2014 aquest organisme va cedir a l'empresa pública Avançsa la seva participació en el marc de la política de racionalització del sector públic català.

Cargando
No hay anuncios

Alhora que es produïen els canvis en el vehicle inversor, la participació de la Generalitat en el projecte també va anar disminuint. El 1995 la Generalitat va vendre el 90% de la companyia a les petrolieres Repsol i Cepsa. Així, cada una d'aquestes empreses tenia el 45% del capital, mentre que la Generalitat disposava del 10% de les accions. Durant aquesta època, Repsol i Cepsa s'anaven tornant en la presidència de la companyia, que va viure un important creixement durant el 2008, sota la presidència del que després seria conseller d'Economia, Jaume Giró, llavors a Repsol. Aquell any l'empresa va guanyar 657.000 euros i va quadruplicar els resultats de l'any anterior.

Sortida de Cepsa

Però el 2014 Cepsa va perdre l'interès en la companyia, que no considerava estratègica, i va vendre la seva participació a Repsol, que passava a controlar el 90% de Petrocat, mentre que la Generalitat mantenia un 10%. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va autoritzar l'operació amb algunes condicions, entre les quals que Repsol no superés el 30% del mercat en cadascuna de les quatre províncies catalanes, amb la qual cosa s'havia de vendre 23 benzineres. Quatre anys després, la CNMC va expedientar Repsol per haver incomplert algunes de les condicions. Actualment, el Govern, a través d'Avançsa, ja només tenia un 5,06% de Petrocat. La venda d'aquesta participació a Repsol, que controlarà el 100% de la companyia, es fa a l'empara d'un acord de govern del juliol del 2015 que autoritzava aquesta empresa pública a desfer-se de les participacions minoritàries en companyies mercantils.

Cargando
No hay anuncios

Amb una trentena de gasolineres i 20 centres de distribució, Petrocat va tancar el 2021 (últim exercici conegut) amb unes vendes de 186,3 milions d'euros (un 24% més que l'any anterior, marcat pel covid-19), i va guanyar 623.753 euros.