Energia

Un gegant europeu de l'energia neta vol produir hidrogen verd a Roda de Berà

La danesa European Energy aposta per la península Ibèrica per produir e-metanol a Europa

BarcelonaLa companyia danesa European Energy estudia invertir en una planta de producció d'hidrogen verd a Roda de Berà. La planta comportaria una inversió d'uns 75 milions d'euros i seria bàsicament per abastir empreses del polígon petroquímic de Tarragona, segons ha explicat a l'ARA el director de la companyia per a la península Ibèrica, Enrique Galdos.

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el directiu, ja hi ha preacords per a la venda de la meitat de la producció prevista i quan s'arribi a un 80% es posarà en marxa tot el procés urbanístic. Segons Galdos, l'aigua per produir l'hidrogen està assegurada i hi ha terrenys disponibles per posar en marxa aquesta planta, que comptarà amb un electrolitzador de 35 megawatts (MW). Per posar en marxa la planta caldria també disposar de 30 MW d'energia solar fotovoltaica.

Cargando
No hay anuncios

European Energy, que té a Barcelona les seves oficines per a la península Ibèrica, té també altres apostes a Catalunya. De fet, l'empresa, experta en renovables, té actualment 18 projectes fotovoltaics al Principat, en diferents fases de desenvolupament; la meitat d'aquests projectes ja tenen la DIA (declaració d'impacte ambiental). Són de diferents mides, que van des dels 2 als 27 megawatts, i en total sumen uns 200 MW.

La companyia també ha entrat en la producció d'e-metanol com a combustible neutre en CO₂ i Catalunya forma part dels seus plans de futur, que impliquen potenciar la producció d'aquest producte a Europa, els Estats Units, el Brasil i Austràlia. La companyia està acabant la planta més gran del món de producció industrial d'e-metanol a Kassø (Dinamarca), que entrarà en funcionament aquest any.

Cargando
No hay anuncios

European Energy vol potenciar la producció d'aquest producte a la península Ibèrica, i ja està buscant possibles ubicacions a Andalusia (dues), a Portugal (dues més), a Galícia (una) i una que se situaria entre Catalunya i l'Aragó, segons explica Jaime Casasus-Bribian, director i cap de projectes de Power-to-X (e-metanol) per a la península Ibèrica i Amèrica de la companyia.

L'e-metanol té diverses aplicacions en la indústria química, en la producció de combustible descarbonitzat per a l'aviació (SAF) i per a vaixells. De fet, la companyia ja té acords amb empreses importants d'aquest sector, com la naviliera Maersk (una de les més importants del món) o Lego, per fer peces descarbonitzades d'aquesta coneguda joguina, o Novo Nordisk, que s'ha proposat que el 2030 els seus injectors d'insulina siguin totalment descarbonitzats, segons apunta Casasus-Bribian.

Cargando
No hay anuncios

Un dels elements clau per poder tirar endavant aquests projectes de fabricació d'e-metanol és disposar de CO₂ d'origen biogènic, àmbit on Catalunya té un gran potencial. Casasus-Bribian lloa l'e-metanol com a combustible neutre en carbó perquè, en les seves paraules, és un "producte elegant" de fàcil transport, sense risc i en cas de vessament no castiga el medi ambient com ho fan els combustibles fòssils. A més, indica, és molt més segur que l'amoníac i molt més eficient energèticament que l'hidrogen.

Captura de CO₂

Per poder produir e-metanol, European Energy ha desenvolupat el seu propi model. Un element clau és la captura de CO₂ biogènic, i per això va comprar una start-up, Ammongas, dedicada a la producció de biogàs. El biogàs s'obté de matèria orgànica, com residus, purins i biomassa, per un sistema anaeròbic. Un cop s'obté el biometà, es pot injectar a la xarxa, mentre el CO₂ d'aquest procés es captura. Aquest CO₂ es du a la planta d'e-metanol, on es produeix hidrogen verd amb aigua, energia renovable i un electrolitzador. Després, en un reactor, amb l'hidrogen verd i el CO₂ d'origen biogènic capturat es produeix l'e-metanol.

Cargando
No hay anuncios

En aquest procés s'aconsegueixen altres subproductes, com oxigen, que es pot utilitzar per a usos medicinals, o calor, que es pot aprofitar per a sistemes centralitzats de calefacció. Cada planta d'e-metanol comporta una inversió d'entre 700 i 1.000 milions d'euros, i per això European Energy no descarta donar entrada a socis en els seus projectes, com ha fet a Dinamarca, on Mitsui té un 49% de la planta de Power-to-X d'e-metanol.

European Energy és una empresa fundada a Dinamarca el 2004 per Knud Erik Andersen i Mikael D. Pedersen. Amb uns 700 empleats a tot el món, la companyia va tancar 2023 amb 420 milions d'euros de vendes i un benefici net de 126 milions. Mitsubishi va entrar en el capital de la companyia amb la compra d'un 25% del capital, cosa que suposa valorar el total de l'empresa en 2.400 milions.