Energia
Energia15/09/2022

La gasolina torna als nivells d’abans de la guerra

L’energia s’abarateix al setembre des dels màxims de finals d’agost

BarcelonaEls preus de l’energia, malgrat mantenir-se en nivells molt alts, comencen a baixar des dels màxims assolits a finals del mes d’agost. Algunes fonts energètiques s’han abaratit més que d'altres, com la gasolina, que amb la subvenció de 20 cèntims per litre ja és més barata que abans de l’esclat de la guerra d’Ucraïna. En general els preus mantenen una gran volatilitat, però des que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar una intervenció d’urgència en el mercat per abaixar els preus, han mostrat una certa moderació.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest descens global dels preus es produeix malgrat que Rússia manté tancada l’aixeta del Nord Stream 1, el principal gasoducte que abasteix Europa –i sobretot Alemanya– de gas rus.

Cargando
No hay anuncios

Per fer-se a la idea d'aquest comportament dels preus cal analitzar cadascun dels mercats energètics. Per exemple, el barril de petroli Brent el 26 d’agost, últim divendres del mes, se situava per sobre dels 101 dòlars. Ahir cotitzava al voltant dels 91 dòlars, clarament per sota. De fet, el preu del cru ja assoleix els nivells previs a la guerra d’Ucraïna. El preu mitjà del mes de gener, l’anterior a l’esclat del conflicte bèl·lic, va ser de 86,51 dòlars, però al febrer, quan van iniciar-se les hostilitats armades, ja superava els 97 dòlars, més que ara. Tot i això, si mirem més enrere els preus continuen alts (sobretot si es comparen amb els anys de la pandèmia).

També s’ha abaratit el gas natural, un hidrocarbur clau per a la indústria i que, a més, empeny a l’alça els preus de l’electricitat. Al mercat TTF dels Països Baixos, encara el de referència a Europa, el preu va arribar el 26 d’agost passat als 346 euros el MWh. Ahir aquest mercat va tancar a 214 euros el MWh, però la setmana passada s’havia situat per sota dels 200 euros. Tot i aquest descens, el preu és encara molt superior al de fa just un any, quan el MWh de gas es pagava a 32 euros.

Cargando
No hay anuncios

L’electricitat, que segueix fora de control, també ha baixat de preu durant aquest mes de setembre. Així, al mercat majorista espanyol, a finals d’agost va arribar a un preu rècord. El 31 d’agost, en concret, el mercat va establir un preu de 486,1 euros el MWh (incloent-hi la compensació pel topall del gas), el segon preu més alt de la història. Aquest divendres el preu majorista –inclosa la compensació del topall del gas– serà de 277,82 euros el MWh. Així, el preu ha anat baixant al setembre, però el cert és que encara supera del llarg els 188 euros MWh d’un any enrere.

El dièsel supera la benzina

En el cas dels carburants, tot i els preus alts, s’ha produït també una moderació i s’ha consolidat un canvi en el mercat derivat de la guerra: el dièsel és més car que la benzina. El preu de la gasolina a Espanya, aplicant-hi la bonificació d’almenys 20 cèntims per litre decretada pel govern espanyol, es va situar a nivells preguerra, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Així, el preu de mitjana de l’última setmana, un cop aplicada l’ajuda, es va situar en 1,548 euros el litre, una dada que no s’havia registrat des del mes de gener, abans de l’esclat de la guerra a Ucraïna el 24 de febrer. Durant els últims set dies, el preu de la gasolina de 95 octans s’ha abaratit un 2%.

Cargando
No hay anuncios

A més, el preu del gasoil va trencar la tendència a l’alça aquesta última setmana i s’ha abaratit un 1%. El cost, amb la bonificació de 20 cèntims el litre, s’ha situat en 1,705 euros el litre. Malgrat aquest descens de l’última setmana, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa prop de 85 euros i el de gasoil gairebé 94 euros. Això suposa pagar prop de 4 euros més que a principis d’any si es fa servir gasolina i 20 euros si es fa servir gasoil.