Energia

Rússia deixa d'enviar gas a Europa

La decisió arriba després que el G-7 acordés posar un topall al preu de l'energia que compra a Rússia

ARA
i ARA

BarcelonaGazprom, el gegant gasístic rus, ha fet efectiu l'anunci que feia aquest divendres i manté fora de funcionament el gasoducte Nord Stream 1, que porta el gas rus a Alemanya. L'argument que dona és que s'ha detectat una fuga durant les feines de manteniment que s'estaven fent. El gasoducte estava aturat des del 31 d'agost per aquestes feines de manteniment i havia d'entrar en funcionament la matinada vinent. Segons la companyia russa, el subministrament de gas a través d'aquest gasoducte queda suspès "fins que els problemes quedin solucionats".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests suposats problemes tècnics han arribat el mateix dia que el G-7 (el grup dels set estats més desenvolupats del món) hagin anunciat que limitaven el preu que paguen pel petroli rus amb l'objectiu de reduir els diners que arriben al govern de Moscou gràcies a la venda de matèries primeres. En la mateixa línia, aquest mateix divendres en un acte del seu partit, la CDU, a Alemanya, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha apuntat la possibilitat de limitar el preu que paga Europa pel gas rus.

Cargando
No hay anuncios

La resposta no s'ha fet esperar. Rússia ha amenaçat amb tallar el subministrament de gas a la Unió Europea si els socis comunitaris decideixen posar un límit al preu que estan disposats a pagar per aquest combustible rus. "Serà com el petroli, simplement no hi haurà gas rus a Europa", ha dit el cap adjunt del consell de seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, al seu perfil de Telegram, segons ha recollit l'agència TASS.

Von der Leyen ha acusat directament Vladímir Putin de manipular el mercat, cosa que provoca "alteracions greus" del mercat elèctric. I entre els mecanismes que té Europa per frenar l'escalada del preu de l'electricitat, la presidenta de la Comissió ha parlat de "desacoblar el preu del gas del cost de l'electricitat", a més d'apostar massivament per les renovables.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la limitació del preu del petroli rus (i dels productes derivats) anunciada pel G-7 s'ha pactat després d'una reunió per videoconferència dels seus ministres de Finances. El preu límit encara no s'ha fet públic i únicament han assenyalat que la xifra es decidirà d'acord amb un ventall de detalls tècnics.

Aquest topall s'ha de fer de manera efectiva mitjançant una prohibició generalitzada de prestar serveis que permetin el transport marítim d'aquests productes d'origen rus. Únicament es permetrà proveir de serveis de transport si el petroli i els derivats es compren a un preu igual o més baix que el fixat pel G-7.

Cargando
No hay anuncios

"El límit de preus es comunicarà públicament d'una manera clara i transparent", ha indicat el grup. A més, els preus es revisaran quan calgui.

Tancar l'aixeta a Rússia

Aquest grup de països assegura que la mesura està "específicament dissenyada" per reduir els ingressos de Rússia i la capacitat de finançar la guerra, alhora que limita l'impacte en els preus globals d'energia.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, el vice primer ministre de Rússia, Aleksandr Nóvak, ja va avisar dijous que Rússia no exportaria petroli a cap país que se sumi a la limitació de preus.

Alhora, el G-7 ha convidat tots els països a fer aportacions i idees sobre el disseny i la implementació del límit de preus. "Busquem establir una àmplia coalició per maximitzar-ne l'efectivitat i instem tots els països que encara busquin importar petroli rus que es comprometin a fer-ho a preus iguals o inferiors al del límit", recull el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Efectivitat qüestionada

Tot i que des del G-7 es veu com una mesura efectiva, alguns experts consideren que pot tenir "l'efecte contrari" al control de preus desitjat. Segons Víctor Ruiz Ezpeleta, professor de l'OBS Business School i expert en energia, fixar un topall "només serà efectiu si tots els actors hi estan d'acord o almenys l'acaten, i no sembla que sigui el cas".

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat aquest professor, "la Xina i l'Índia no hi semblen interessats i podrien continuar comprant el petroli rus beneficiant-se de millors preus o, fins i tot, revendre'l posteriorment amb un marge més gran".

"Rússia no es quedarà de braços plegats i jugarà amb els subministraments per intentar malmetre la imatge d'unitat del G-7, de manera que qualsevol desacord intern serà vist com un triomf a Moscou", apunta.

Cargando
No hay anuncios

Atès que la UE està decidida a no comprar més petroli rus a partir del 2023, "veurem aquests mesos finals quin impacte té en els mercats de l'energia". Recordem que, segons les dades de l'Agència Internacional de l'Energia, entre el març i el juliol Rússia va ingressar 95.000 milions de dòlars (94.870 milions d'euros) amb les exportacions de petroli i gas només a la Unió Europea, gairebé el doble que en anys anteriors. És a dir: 19.000 milions de dòlars cada mes.