La petroliera Cepsa canvia de nom i passa a dir-se Moeve. L'objectiu amb aquesta transformació és donar una imatge de sostenibilitat i convertir-se en un dels referents de la transició energètica europea i deixar enrere el seu vincle amb el petroli. El canvi s'inclou dins l'estratègia batejada com a Positive Motion per al 2030 i busca accelerar la seva descarbonització. Per això, Cepsa contempla una inversió de fins a 8.000 milions d'euros, de la qual més del 60% es destinarà als negocis sostenibles, com ara la producció d'hidrogen verd o biocombustibles de segona generació i productes químics sostenibles, tal com ha informat la companyia aquest dimecres. "Avui és un dia històric", ha dit el conseller delegat, Maarten Wetselaar.
Endesa guanya 1.404 milions fins al setembre, un 33% més
Naturgy registra un benefici de 1.580 milions i presentarà el pla estratègic al febrer
MadridEndesa i Naturgy encarrilen els seus objectius de beneficis per aquest 2024. Aquest dimecres, totes dues companyies han presentat els seus resultats fins al mes de setembre i han confirmat que mantenen les previsions per al conjunt de l'exercici. Endesa ha guanyat 1.404 milions d'euros fins al tercer trimestre, cosa que suposa un 32,6% més en comparació amb el mateix període de l'any 2023. Per la seva banda, Naturgy ha registrat un benefici net de fins a 1.580 milions d'euros. La gasista ha decidit actualitzar la informació financera que aporta al mercat (formalment, només presenta resultats semestrals i anuals) i ho ha fet a les portes del nou pla estratègic per al període 2025-2030 que preveu presentar el mes de febrer de l'any 2025, tal com ha informat a través d'un comunicat de premsa.
Endesa vincula la bona marxa dels seus resultats fins al setembre a l'aportació positiva de totes les línies de negoci. Tant aquell negoci vinculat al mercat lliure o liberalitzat (generació i comercialització), com el negoci regulat (distribució). Pel que fa a l'evolució del resultat brut d'explotació (ebitda), ha assolit els 3.881 milions d'euros fins al setembre, un 16% més. A tot plegat també hi ha ajudat la normalització del mercat del gas després d'un 2023 "complex". Endesa també ha apuntat davant els inversors la constatació d'una recuperació de la demanda elèctrica, cosa que apunta a un canvi de tendència després de mesos de descens. D'aquesta manera, la companyia que dirigeix José Bogas ha reafirmat que es troba una situació "còmoda" per assolir el marge alt dels seus objectius d'aquest 2024: tancar l'any amb un ebitda d'entre 4.900 i 5.200 milions i un resultat net (beneficis) d'entre 1.600 1.700 milions.
Naturgy prepara el pla estratègic
Naturgy també ha confirmat les seves expectatives per al conjunt de l'any. Així, se superarien els 5.300 milions d'euros d'ebitda i els 1.800 milions d'euros de benefici net, de manera que tornaria a registrar beneficis rècord. "Aquests resultats demostren la capacitat de Naturgy per adaptar-se al mercat", ha afirmat el president de la gasista, Francisco Reynés, en un comunicat de premsa.
Amb tot, els guanys de totes dues companyies s'han anunciat en plena batalla per mantenir de forma permanent l'impost extraordinari sobre el sector, i també sobre la banca. Aquest dimarts era Reynés qui reclamava "estabilitat fiscal i jurídica" per incentivar la inversió del sector energètic.
El ministeri d'Hisenda negocia a contrarellotge amb els partits polítics al Congrés dels Diputats per poder salvar aquests dos gravàmens (el PNB i Junts no han garantit els seus vots). La fórmula a través de la qual ho vol fer és introduint una esmena al projecte de llei pel tipus mínim del 15% que s'està tramitant al Congrés dels Diputats. De fet, també ho aprofitaria per introduir més canvis fiscals. El termini, però, acaba aquest dimecres a la tarda. Si no els tramita a través d'una esmena, l'executiu espanyol haurà de buscar una altra via.