Energia

Endesa esquiva l'impacte per l'abaratiment de l'energia però guanya un 4% menys

El benefici net del primer semestre de l'any es veu reduït perquè no compta amb extraordinaris

MadridEndesa va tancar el primer semestre del 2023 amb un benefici net consolidat de 879 milions d'euros, un 4% menys que en el mateix període de l'any passat, quan va registrar uns guanys de 916 milions d'euros. La companyia ha presentat aquest dimarts els resultats semestrals a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i ha vinculat el petit llast en els seus comptes al fet de no comptabilitzar cap extraordinari, a diferència del 2022.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, si no es té en compte el resultat extraordinari de l'any passat derivat de la venda de la meitat del seu negoci de mobilitat elèctrica (182 milions d'euros), el benefici net ordinari de la segona elèctrica més gran d'Espanya s'hauria incrementat un 20% entre el gener i el juny en comparació amb el mateix període del 2022. El resultat brut d'explotació (ebitda) augmenta fins als 2.476 milions d'euros, un 27% més respecte al primer semestre de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Els resultats de l'elèctrica es coneixen en un moment marcat per la tendència de "normalització" dels preus de l'energia a Espanya i Europa. El preu mitjà del mercat ibèric d'electricitat s'ha situat en els 88 euros/MWh, un 57% menys que la mitjana del preu del 2022. Alhora, també ha caigut el preu del gas a l'índex de referència europeu (TTF), que està al voltant dels 44 euros/MWh de mitjana, un 55% menys que en el primer semestre del 2022. L'energètica també ha destacat la caiguda de la demanda d'electricitat a Espanya, sobretot pel menor consum de les llars i el sector serveis.

Tanmateix, Endesa manté els seus objectius per a aquest exercici: entre 4.400 i 4.700 milions d'euros d'ebitda; entre 1.400 i 1.500 milions pel que fa al resultat ordinari net i un dividend per acció al voltant d'1 euro. Tot plegat tenint en compte que l'elèctrica ja ha liquidat l'import pel gravamen extraordinari del govern espanyol (208 milions d'euros).

Cargando
No hay anuncios

La companyia que dirigeix José Bogas, que des de fa un temps està en el punt de mira pels canvis a la seva matriu, la italiana Enel, ha atribuït els resultats al bon comportament del negoci de generació elèctrica, tant convencional com renovable. Per al directiu, els comptes també s'expliquen per la normalització dels negocis de comercialització d'electricitat i de gas respecte a l'any anterior, quan hi va haver una gran volatilitat de preus per l'esclat de la guerra a Ucraïna. Endesa compta amb 10,5 milions de clients elèctrics a tot l'Estat, la gran majoria al mercat lliure.

Un pla energètic "poc realista"

Durant la presentació dels resultats davant els analistes, Bogas ha constatat que l'actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC), el full de ruta espanyol en matèria energètica, és ambiciós i positiu, però també ha apuntat que "no és realista". De fet, ja ha anticipat que hi presentaran esmenes (ara està en audiència pública). "[El document] segueix obert a canvis", ha recordat. Per a Bogas, no s'han tingut en compte les "dificultats tècniques" que poden aparèixer a l'hora d'integrar tota l'energia renovable a la xarxa elèctrica. L'executiu espanyol s'ha fixat l'objectiu que l'any 2030 el 81% de l'energia consumida a Espanya sigui verda. Alhora, també s'ha mostrat preocupat pel tancament del reactor nuclear d'Almaraz I, a Càceres, l'any 2027 i el seu impacte sobre la seguretat del subministrament.

Cargando
No hay anuncios
Enagás dispara els guanys fins als 177 milions d'euros per les plusvàlues

El gestor del sistema gasista espanyol Enagás va tancar el primer semestre de l'any amb un benefici net de 176,8 milions d'euros, cosa que es tradueix en un increment d'un 486% en comparació amb el mateix període de l'any 2022, segons ha informat la companyia aquest dimarts.

Els guanys, però, estan marcats per dos extraordinaris: la venda de la participació d'un gasoducte a Mèxic i el fet que la filial Tallgrass no hagi tingut pèrdues. Sense això, el benefici net dels primers sis mesos de l'any hauria caigut un 18% respecte al 2022, en línia amb el que el gestor ja havia previst.

Durant la presentació de resultats aquests dimarts, el conseller delegat, Arturo Gonzalo Aizpiri, ha anunciat que el 22 de setembre es realitzarà una trucada no vinculat, en anglès Call of interest, vinculada al gasoducte que ha de connectar Barcelona i Marsella (BarMar). La intenció és conèixer els projectes i les empreses interessades a desenvolupar hidrogen verd a Espanya amb l'objectiu de determinar quina és l'oferta i la demanda potencial.

El CEO d'Enagás també ha anunciat que aniran a Berlín a presentar oficialment l'H2Med o BarMar davant el sector. El cert és que el gestor del sistema gasista espanyol preveu que Alemanya, que també acabarà connectada a aquest hidroducte, financi part del projecte.