Energia

Endesa crea un instrument perquè els veïns puguin invertir en el parc eòlic de la Jonquera

L'aportació mínima serà de 500 euros, a 10 anys, amb una retribució per als inversors del 5,5%

Imatge de la presentació als veïns de la zona del parc eòlic Galatea.
2 min

BarcelonaEndesa vol que, tal com preveu la legislació catalana, el territori –veïns, empreses i institucions– puguin invertir en els seus projectes d'energia renovable. Per fer-ho, a través de la seva filial Enel Green Power España, ha posat en marxa un instrument que permet participar en el seu primer gran projecte eòlic a Catalunya: el Parc Eòlic Galatea, a la comarca de l'Alt Empordà. L'objectiu és aconseguir que la gent del territori puguin participar en el projecte d'una forma més rendible i més assequible que si ho fessin directament comprant accions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta de participació local ofereix la possibilitat d'invertir en la construcció del projecte del Parc Eòlic Galatea a través d'un préstec a l'empresa promotora i propietària del projecte –Enel Green Power España–. Podran participar-hi com a inversors locals tant organismes públics com persones físiques i jurídiques empadronades o amb domicilis socials als municipis implicats en les instal·lacions del parc, ja sigui perquè acolliran aerogeneradors o bé infraestructures d'evacuació: la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Vilafant i Figueres.

Els inversors hi podran aportar capital a partir de 500 euros i fins a 25.000 euros i es beneficiaran d'una rendibilitat fixa del 5,5% amb un període d'inversió de 10 anys, amb opció de cancel·lació sense cost. El préstec està 100% garantit: compta amb una garantia corporativa emesa per Endesa. La resta dels municipis de la comarca de l'Alt Empordà podran participar en el mateix instrument financer amb una rendibilitat fixa del 4,5%. La participació, que es podrà comunicar un cop s'obtingui l'autorització administrativa prèvia al projecte, es podrà realitzar a través de la plataforma de finançament participatiu Fundeen.

50 milions d'inversió

Endesa va presentar el novembre del 2021 el projecte de Parc Eòlic Galatea. Aquesta instal·lació renovable, que ara mateix està en fase de desenvolupament, suposaria una inversió de prop de 50 milions d'euros al territori, tindria una potència de 49 MW i comptaria amb 9 aerogeneradors, que quedarien fora dels espais naturals protegits de la zona. La disponibilitat de recurs eòlic a la zona permetria aportar energia neta al sistema energètic en una demarcació que només genera un 2% de l'energia que consumeix i on hi ha molt poca generació elèctrica. La instal·lació permetria generar al voltant de 140 GWh a l'any, l'equivalent al consum elèctric que tenen durant un any la meitat de les llars de l'Alt Empordà. Dit d'una altra manera, evitaria l'emissió de 116.000 tones anuals de CO2 a l'atmosfera.

stats