Energia

La demanda de petroli, en rècords històrics

El gas s'encareix més d'un 35% i el cru se suma a la via alcista

BarcelonaAquesta mateixa setmana la Comissió Europea va donar per acabada la dependència energètica de la Unió Europea de Rússia. Un objectiu força buscat des que el 24 de febrer del 2022 el règim de Putin va envair Ucraïna i va provocar una crisi energètica que va dur els preus a nivells mai vistos.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però trencar amb la dependència energètica de Rússia no ha apaivagat la volatilitat dels preus dels hidrocarburs. Al contrari: el preu del gas natural s'ha disparat per sobre el 35% durant aquest mes d'agost, mentre que el preu del barril de petroli Brent, de referència a Europa, ha crescut quasi un 4% aquest mes.

Cargando
No hay anuncios

Uns augments de preus en els mercats internacionals d'aquests dos hidrocarburs que responen a causes força diferents. En el cas del petroli, l'encariment es produeix bàsicament al fet que a un augment de demanda habitual a l'estiu s'hi sumen les perspectives de retallada de producció d'alguns països de la OPEP i els seus socis (OPEP+). A més de la retallada acordada per la OPEP+ el passat mes d'abril, l'Aràbia Saudita va anunciar que retallarà la seva producció en un milió de barrils diaris addicionals fins al mes de setembre.

Per la seva part, Rússia, que necessita mantenir un preu alt del petroli per finançar l'operació bèl·lica a Ucraïna, va anunciar que retallaria la seva producció en 300.000 barrils diaris. Malgrat que Europa ja no depèn del petroli rus, el cert és que una retallada de la producció per part de Moscou afecta igualment el preu, perquè els mercats són globals i Rússia ha desviat les seves exportacions a països amb gran demanda, com la Xina i l'Índia.

Cargando
No hay anuncios

En el cas del gas natural, però, la pujada de preus d'aquest mes d'agost obeeix a una situació molt més conjuntural. Una vaga a Austràlia fa témer un descens de la producció si s'allarga massa temps, i això ha provocat l'encariment del gas.

Malgrat aquestes pujades de preus, el cert és que els nivells se situen molt per sota dels de fa un any. De fet, el gas natural a l'índex Dutch TTF dels Països Baixos va arribar el 26 d'agost de l'any passat als 300 euros el MW, quan llavors la demanda es va disparar perquè els països europeus acaparaven reserves en previsió d'un hivern complicat. Però a partir d'aquell moment el preu va anar baixant i els últims mesos rondava els 30 euros el MW. Aquest mes d'agost, però, ha passat dels 27,123 euros el MW el dia 1 als 37 euros d'avui, i ha arribat a fregar els 40 euros alguns dies de l'última setmana.

Cargando
No hay anuncios

En el cas del petroli, el barril de Brent va superar els 100 dòlars ara fa just un any. Però després del fort impacte de l'agost passat també va anar baixant i el març passat va tocar el terra de l'últim any situant-se en 72 dòlars. A mitjan juny el preu del Brent se situava al voltant dels 73 dòlars, però des d'aleshores no ha parat de pujar i aquest divendres fregava els 87 dòlars.

Rècord de demanda del cru

Res fa pensar que el preu del petroli pugui baixar els pròxims mesos, ja que a la retallada de la producció per part de l'OPEP+ cal sumar-hi un previsible augment de la demanda mundial, que malgrat les polítiques de descarbonització podria batre el seu rècord històric, segons les previsions de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE). Aquest organisme ha informat aquest divendres que la demanda mundial de petroli va assolir al mes de juny un nou rècord de 103 milions de barrils diaris (mb/d). L'augment es deu a la reactivació dels viatges aeris i del consum de la Xina, segons el butlletí mensual l'AIE, que adverteix que a l'agost es pot assolir un altre pic de la demanda.

Cargando
No hay anuncios

"Les retallades de subministrament cada vegada més profundes de l'OPEP+ van xocar amb una millor confiança macroeconòmica i la demanda mundial de petroli més alta de tots els temps", assenyala l'AIE. Per al conjunt de l'any, l'organisme preveu que la demanda mundial de petroli registri una expansió de 2,2 mb/d, fins a assolir els 102,2 mb/d, el nivell anual més alt de tota la sèrie històrica.