Energia

Criteria negocia l'entrada d'un grup dels Emirats Àrabs a Naturgy

La intenció seria facilitar la sortida dels fons sense perdre el control de l'energètica

ARA
i ARA

BarcelonaQuan els fons d'inversió entren en el capital d'una empresa és, normalment, per estar-hi un temps no gaire llarg i sortir-ne fent unes plusvàlues. Aquesta realitat plana ara sobre l'energètica Naturgy, que té com a principal accionista CriteriaCaixa –el hòlding de participades de la Fundació La Caixa– i diversos fons d'inversió: CVC/Rioja amb un 20,7%, GIP amb un 20,6% i IFM, que mitjançant una opa i posteriors compres en el mercat arriba al 15%.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos primers fons, CVC i GIP, haurien complert ja el seu cicle i estarien en el moment de la desinversió. Junts tenen més del 40% de la companyia i, davant aquesta situació, Criteria negocia amb un grup dels Emirats Àrabs Units (EAU) la seva entrada en el capital. La intenció és mantenir l'estabilitat accionarial i el control amb un pacte d'accionistes, segons informa aquest dilluns el diari La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ARA

Cargando
No hay anuncios

El conseller delegat de Criteria, Àngel Simón, que aquest dilluns ha participat en el fòrum del Wake up Spain, organitzat per El Español, Invertia i Disruptors, no s'ha referit a aquestes converses, però ha deixat clar que Criteria té "molt clar" que reforçarà la seva presència en empreses estratègiques espanyoles en els sectors de banca, telefonia, energia i aigua.

Cargando
No hay anuncios

El problema de trobar accionistes per a Naturgy és el valor de les participacions de CVC i GIP, que supera els 8.000 milions d'euros. Una quantitat que fa difícil trobar un inversor en el mercat espanyol que pugui entrar a l'energètica, reconeixen fonts de Criteria. El hòlding de La Caixa necessita trobar un soci que permeti mantenir el control de la companyia, considerada estratègica per Criteria i sobretot pel govern espanyol, ja que és la primera gasista de l'Estat i una de les primeres elèctriques. Així, l'entrada de qualsevol nou inversor requereix l'aval de l'estat espanyol.

Criteria va llançar el 2022 un moviment per facilitar la sortida dels fons d'inversió del seu capital. Era el denominat projecte Gèminis, que va exposar en el seu dia el president executiu de la companyia, Francisco Reynés. Aquest projecte volia dividir la companyia en dues cotitzades: una que inclouria tots els negocis regulats, i l'altra acumularia els negocis del mercat lliure. L'operació no ha tirat endavant per les reticències del mateix executiu espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Davant aquesta situació, el hòlding que presideix Isidre Fainé i del qual és nou conseller delegat Ángel Simón negocia amb el grup dels EAU per mantenir un control mancomunat de la companyia, en la qual Francisco Reynés –que en la recent junta d'accionistes va rebre el suport explícit de Criteria– continuaria al capdavant com a president i primer executiu, però en qualitat d'independent, explica el rotatiu barcelonès.

Cargando
No hay anuncios

Una operació d'aquest tipus seria tornar, d'alguna manera, a la situació anterior a l'entrada dels fons, quan La Caixa i Repsol controlaven conjuntament l'aleshores denominada Gas Natural. La sortida del capital per part de Repsol va facilitar en el seu moment l'entrada de GIP al capital de la companyia. GIP va entrar el 2016 en el capital amb el pagament d'uns 3.800 milions d'euros. Ara el fons es troba en ple canvi d'accionistes, ja que passarà a mans de BlackRock i començarà a cotitzar a la Borsa d'Amsterdam. CVC va entrar al capital de Naturgy el 2018, amb un desemborsament similar. Per la seva banda, IFM va llançar una opa el 2021 pel 20% del capital, però només va arribar al 10%, malgrat que després va apujar la seva participació fins al 15% comprant accions al mercat.

Manca de 'free float'

De fet, la forta presència de fons en el capital de Naturgy comporta un problema afegit per a la companyia: la manca de free float, és a dir, accions que es negocien al mercat. El 26,7% de Criteria, el 20,7% de CVC, el 20,6% de GIP, el 15% d'IFM i un 4,1% que està en mans de la companyia estatal algeriana Sonatrach. Així, a la borsa només es mou un 12,9% del capital.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta manca d'accions pressiona a la baixa la cotització de la companyia i, de fet, Morgan Stanley va anunciar que treia Naturgy del seu índex MSCI per l'escàs free float. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el supervisor espanyol de la borsa) ha recomanat a Naturgy augmentar el free float.

L'ofensiva àrab

La possible entrada d'un grup dels Emirats a Naturgy forma part dels moviments que els últims anys diverses economies de la zona, molt dependents del petroli, estan fent per diversificar les seves fonts d'ingressos. De fet, davant de l'entrada de la saudita STC a Telefónica, Criteria ha reforçat la seva posició en la companyia de telecomunicacions i ja és el primer accionista, mentre que l'Estat, a través de la SEPI, n'ha aconseguit un 3%, però amb la intenció d'arribar al 10%, en un moviment per intentar neutralitzar els interessos de l'Aràbia Saudita en una companyia que també és estratègica per a l'Estat.

Cargando
No hay anuncios