Energia

La congestió de les xarxes i el cost de la inversió frenen les renovables a l'Estat

Espanya, però, és el segon estat del món en contractes de subministrament renovable a llarg termini (PPA)

3 min
Estendre les renovables a Catalunya és un objectiu de l’associació.

BarcelonaEspanya és un dels primers països del món en la implantació de les energies renovables. Només cal veure les últimes dades de Red Eléctrica, el gestor del sistema, que demostren que més de la meitat de l'energia elèctrica a l'Estat té origen renovable, després d'un ampli desplegament de parcs eòlics i sobretot solars fotovoltaics a l'Estat (malgrat que Catalunya va amb retard respecte a altres comunitats com l'Aragó o Castella i Lleó).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però per complir amb els objectius fixats per a l'any 2030 s'hauria d'accelerar en el desplegament de les energies renovables, i així ho recull l'informe EY Renewable energy Country Attractiveness Index (Recai), un índex semestral que elabora la consultora EY. En la seva última actualització, del mes de juny, aquest informe indica que "els problemes de la congestió de les xarxes i les restriccions a la producció [curtailments], així com els elevats costos del capital [el cost dels recursos financers necessaris per fer una inversió], podrien retardar els avenços just quan es necessita una acceleració".

L'informe destaca que, malgrat el rècord d'inversió en renovables a escala mundial, Espanya perd llocs com a un dels països més atractius. De fet, en el rànquing dels països més atractius per a la inversió en renovables, Espanya se situa en el lloc 14è i perd tres llocs. El podi d'aquest rànquing l'encapçala Dinamarca, seguida de Grècia, que passa del tercer al segon lloc, i Xile, que passa del cinquè al tercer lloc.

L'informe deixa clar que, en el cas d'Espanya, la congestió de les xarxes "és cada vegada més freqüent", i això posa en evidència la necessitat cada cop més important d'invertir en bateries i sistemes d'emmagatzematge. L'informe destaca també que les instal·lacions d'autoconsum domèstiques "han disminuït notablement, malgrat les ajudes, a causa de la conjuntura dels preus". L'abaratiment del preu de la llum els últims mesos ha fet menys atractiu l'autoconsum fotovoltaic, fet que ha capgirat la situació respecte de dos anys enrere, quan la guerra a Ucraïna va disparar els preus de l'electricitat i va impulsar les instal·lacions domèstiques.

L'índex que elabora EY analitza l'atractiu de cada país tenint en compte les inversions que es fan en renovables, però també l'esforç amb relació a cadascun dels estats. L'últim informe mostra una pujança d'estats petits o econòmicament no punters que mostren un gran esforç per créixer en la implantació d'aquestes tecnologies.

Referents en PPA

Dins del negoci de les renovables hi ha una figura, els PPA (power purchase agreement), que són contractes de subministrament d'electricitat a llarg termini i a un preu pactat que pacten empreses amb promotors de parcs de generació. En aquest negoci, Espanya si és un referent mundial: ocupa el segon lloc, per darrere d'Alemanya i per davant de França, el Regne Unit i els Estats Units. "El mercat espanyol de PPA continua sent un referent global, amb 4,67 GW signats el 2023, el 28% del total signat a Europa", indica l'informe. No obstant això, l'informe indica que "les empreses amb acords PPA a preu fix estan patint les conseqüències de la significant caiguda de preus".

El model dels PPA s'ha estès a tot el món. El 2023 va ser un any rècord de la firma d'acords corporatius de compravenda d'energia, amb 46 GW a tot el món. El 2024, però, s'ha alentit el ritme. La causa és la mateixa que en el cas de l'autoconsum: amb preus molt alts, les empreses optaven pel model dels PPA per assegurar-se els preus a futur. Però amb el descens del preu de l'electricitat, ja no és tan atractiu.

De fet, l'informe destaca un canvi de cicle en aquest negoci. "Després de dos anys d'un mercat dominat pels venedors, amb moltes empreses darrere de projectes relativament escassos i moltes vegades amb retards per l'augment de preus, s'està produint un canvi clar", diu l'informe, que destaca que "els compradors estan recuperant l'avantatge en les negociacions". Així, diu l'informe, els preus dels PPA havien crescut de manera "insostenible" en alguns mercats majoristes, cosa que va portar a alguns acords poc atractius, però ara "s'està produint per rebaixar el cost dels PPA en línia amb el comportament dels mercats".

Un dels factors que ha ajudat a la baixada dels preus dels PPA és la rebaixa dels preus de les instal·lacions fotovoltaiques. De mitjana, el preu dels panells fotovoltaics és 10 vegades inferior al que costaven fa una dècada. Això permet abaixar el cost de la inversió i, per tant, oferir uns preus de l'electricitat més assequibles. Això, però, no és traslladable a l'energia eòlica. "Els costos de l'energia eòlica no acompanyen de la mateixa manera, cosa que fa més difícil quadrar els comptes", indica l'informe.

stats