Una central tèrmica a Anglaterra rep 8.500 M€ en subsidis tot i produir el 3% de les emissions del Regne Unit
La planta de Drax reobre el debat sobre la sostenibilitat de les plantes de biomassa
BarcelonaLa central tèrmica de Drax, al nord d'Anglaterra, és una de les fonts d'energia més importants del Regne Unit, però també és una font d'emissions i de debat públic. La instal·lació va emetre un 3% de tot el diòxid de carboni (CO2) produït el 2023 al país, però alhora ha rebut més de 7.000 milions de lliures esterlines (uns 8.300 milions d'euros) en subsidis a les renovables des del 2012.
La raó per la qual la central tèrmica que és el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle del país pugui rebre diners públics per afavorir el sector de l'energia renovable es deu al fet que el combustible de la planta és la biomassa, explica el diari britànic The Guardian. Aquest combustible es considera net perquè prové dels arbres, per la qual cosa el CO2 que s'emet cremant-lo a la central per generar electricitat està compensat, encara que sigui en part, pel que han absorbit anteriorment els arbres dels quals prové.
Però grups ecologistes posen en dubte que el saldo entre el que emet la planta de Drax i l'impacte positiu sobre les emissions de la biomassa sigui realment positiu per reduir el total d'emissions. El debat s'ha intensificat, a més, mentre el govern britànic decideix si expandeix fins a finals de la dècada una rebaixa impositiva a la central tèrmica de 500 milions de lliures (592 milions d'euros).
Un dels punts calents del debat és que la central va utilitzar l'any passat més de 6 milions de tones de pèl·lets de fusta provinents d'una massa forestal de 12 milions de tones, una xifra que sobrepassa en un milió de tones la collita de fusta total a la Gran Bretanya. Així doncs, un 80% dels pèl·lets utilitzats a Drax provenen de l'estranger, sobretot del Canadà, els Estats Units, Letònia i Estònia, segons l'empresa propietària de la central, produïts amb fusta de boscos "gestionats sosteniblement" i fets amb materials com ara retalls de fusta i serradures fruit de la fabricació de mobles. Ara bé, més d'una cinquena part d'aquests pèl·lets també provenen d'arbres verges que, segons Drax, produeixen una fusta que no serveix per a serralleries ni altres aplicacions i que es convertiria en un residu.
Dubtes sobre la biomassa
Segons The Guardian, que ha analitzat les emissions i la biomassa, la central tèrmica no és una font d'energia neta o renovable. La primera raó és que cal afegir l'empremta de carboni que representa transportar bona part dels pèl·lets des d'un altre país (o fins i tot continent), però sobretot perquè cada vegada hi ha més científics que posen en dubte que la biomassa tingui un impacte atmosfèric tan positiu com diuen els seus defensors. El rotatiu britànic esmenta un estudi del consell assessor de les Acadèmies Europees de Ciències que diu que falten entre trenta i cinquanta anys perquè la biomassa compensi les emissions que causa consumir-la per a produir electricitat.
A més, l'oficina d'auditories del govern britànic va trobar en una investigació d'aquest estiu que el govern no havia pogut demostrar que la biomassa compleix la normativa de sostenibilitat britànica, mentre que el regulador energètic del Regne Unit va admetre que Drax té uns procediments de control i governança "febles" que posa en dubte els seus informes sobre la biomassa que utilitza. Això va comportar una multa de 25 milions de lliures a la central.