Energia

Un cavall de Troia a les grans petrolieres

Un grup activista convenç 27 inversors que representen el 5% de Shell per exigir a l'empresa més compromisos climàtics

Activistes protestant a la junta d'accionistes de Shell l'any passat.
4 min

BarcelonaEl 2002 l’holandès Mark van Baal (la Haia, 1968) es dedicava a viatjar per Europa venent màquines de refrigeració per als contenidors que transporten mercaderies als ports d’arreu del món. La feina, però, no l’omplia, i tampoc sentia que estigués fent res gaire responsable per al planeta. Tot i ser enginyer mecànic, va decidir moure's de sector i estrenar-se com a periodista, cobrint temes relacionats amb l’energia. Després de veure el documental d’Al Gore Una veritat incòmoda, el seu convenciment encara va anar una mica més enllà i Van Baal es va obsessionar amb el fet que la indústria fòssil havia de canviar les seves lògiques per posar fre a una emergència climàtica cada vegada més evident.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Desafortunadament, l’holandès també es va adonar que escriure sobre aquesta urgència tampoc tenia cap efecte notable en les accions d’una companyia multinacional tan gran com la petroliera britànica Shell. “Després de 10 anys, vaig arribar a la conclusió que Shell no escolta els periodistes, ni els grups d’activistes, ni els governs. Els únics que poden convèncer Shell de triar un altre camí són els seus accionistes”, exposa Van Baal. Dit i fet. La història que hem narrat fins ara és la que s’explica a la pàgina web de Follow This, l’organització sense ànim de lucre amb més de 10.000 membres que va fundar l’activista l’any 2015 i que, com un cavall de Troia, s’ha convertit en accionista de Shell per forçar canvis en les decisions de l'empresa des de dins.

Com ho ha fet? Van Baal va convèncer inversors més grans perquè contribuïssin a posar en marxa una pàgina web on qualsevol podia comprar una acció de la petroliera per uns 30 euros. La idea era que si podien adquirir prou títols per presentar una resolució a la junta d’accionistes –per fer-ho calen almenys cinc milions d’euros en accions–, només hauria de convèncer la resta perquè hi votessin a favor. Per aquest mateix motiu va batejar la campanya amb el nom Follow This, que en català significa "Segueix això". El 2016 l’organització va aconseguir que la seva demanda de redirigir la companyia cap a les energies renovables se sentís per primera vegada en una de les juntes d’accionistes de Shell, en la qual –tot i la crida del seu conseller delegat a rebutjar el text– un incipient 3% hi va votar a favor. Aquest percentatge va créixer fins al 6% l’any següent, quan Follow This va pressionar per alinear els objectius d’emissions del grup amb els de l’Acord de París sobre el canvi climàtic.

Des d’aleshores, més noms del món de les finances s’han sumat a aquesta rebel·lió dins la junta d’accionistes de Shell, fins que aquesta setmana el gestor d’actius més gran d’Europa, el francès Amundi, s’ha sumat a 26 inversors més per exigir de nou a la multinacional que sigui més ambiciosa amb les seves metes en sostenibilitat. Aquesta coalició ja representa al voltant del 5% de les accions de la petroliera i també inclou el National Employment Savings Trust, un dels fons de pensions més importants del Regne Unit. Segons Follow This, entre tots plegats gestionen prop de 4 bilions de dòlars. 

Gir cap a les renovables

Shell considera que ja compleix amb l’Acord de París –on la meta consensuada era mantenir l’augment de la temperatura mitjana global per sota dels 2 °C– i defensa que reduirà les emissions de les seves operacions a la meitat de cara al 2030, però l’entitat li demana que estengui aquests objectius també als productes que ven als seus clients, la categoria que s’anomena Scope 3. “La crisi energètica actual i la crisi climàtica es poden abordar simultàniament invertint els beneficis caiguts del cel generats a partir dels alts preus del petroli i el gas en altres fonts d’energia. Shell té les habilitats en enginyeria, el múscul financer i les capacitats globals de fer negoci per escalar ràpidament la transició cap a les renovables”, reivindica l’última resolució redactada per Follow This.

Els accionistes hauran de votar aquest text a la pròxima junta anual prevista per al mes de maig i l’organització pronostica que el suport creixerà considerablement en comparació amb altres intents previs. La reunió del 2023, on un 20% va donar llum verda a la resolució de l’organització, ja va estar marcada per les protestes dels activistes climàtics, que van intentar irrompre a la sala i van endarrerir més d’una hora l’inici de la trobada amb una concentració a la seu londinenca de Shell. 

La reacció de la petroliera a aquest nou cop del seu particular cavall de Troia ha estat contundent: “El consell de Shell ja ha avisat prèviament els accionistes que la resolució de Follow This era poc realista i simplista, que no tindria cap impacte a l’hora de mitigar el canvi climàtic, tindria conseqüències negatives per als nostres consumidors i anava contra els interessos de la companyia i els nostres accionistes”. El grup britànic no és l’única diana d’aquesta estratègia per pressionar les grans energètiques des de dins i la campanya ja s’ha introduït en altres gegants del sector com BP, Chevron o ExxonMobil.

stats