Energia

Per què els carburants són més barats a Lleida?

La CNMC conclou que més operadors independents i més competència abarateixen els preus

BarcelonaLa província de Lleida es caracteritza perquè any rere any se situa com una de les demarcacions de l'Estat amb preus de la benzina i del gasoil més barats, sempre per sota de la mitjana. Aquest fenomen no és puntual i la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha volgut saber per què els carburants costen menys en aquesta província. Dues són les conclusions a les quals ha arribat: la presència més gran de benzineres de grups independents i una competència més gran entre les de bandera fan que els preus siguin inferiors a altres parts del territori estatal.

Inscriu-te a la newsletter Classe mitjana, meritocràcia i les causes que defensemInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest fenomen tenen un pes especial alguns grups independents, amb bonÀrea, Esclatoil i Petrolis de Catalunya al capdavant. Competència explica que a la província de Lleida, a 30 de juny, hi havia 215 estacions de servei. D'aquestes, més de la meitat (quasi el 59%) eren d'operadors independents. De les no independents, l'operador amb més benzineres era Repsol (27,4%), seguit per Cepsa (8,4%), Galp (2,3%), Disa (1,4%) i BP (0,9%).

Cargando
No hay anuncios

Un fet que pot ajudar a registrar preus més baixos, indica la CNMC, és la quantitat de benzines que són en hipermercats, supermercats i cooperatives. "El 43,3% de les estacions de servei lleidatanes estan situades en una autovia, autopista o carretera", però "el percentatge d'estacions localitzades en hipermercats (11,2%) i cooperatives (14,9%) és superior al que hi ha a la Península i les Balears", indica la CNMC, que conclou que "aquest fet pot explicar que el carburant a Lleida sigui més econòmic que a altres províncies".

Cargando
No hay anuncios

Entre les xarxes independents de benzineres, bonÀrea clarament és la dominant, amb 21 estacions de servei. El segon lloc és per a Esclatoil, amb 5. Però la forta presència d'aquestes benzineres lligades a empreses de la distribució a Catalunya ha frenat l'entrada a la província d'altres operadors de gasolineres low cost, com Plenoil, Ballenoil o Petroprix, presents a la resta de l'Estat. En aquest context, les benzineres abanderades han disminuït el seu pes, especialment Cepsa.

Malgrat no disposar de totes les dades, la CNMC ha estudiat la situació dels preus a Lleida. De les 215 estacions de servei operatives de Lleida,182 van informar al juny dels preus de venda del gasoil A. L'anàlisi de la CNMC s'ha fet amb aquestes dades, que mostren que el preu de mitjana del gasoil a Lleida (1,439 euros el litre) va ser inferior a la mitjana estatal (1,477 euros el litre).

Cargando
No hay anuncios

A més, la CNMC ha analitzat l'evolució dels preus des del 2013 fins al 2024. Lleida sempre ha tingut preus per sota de la mitjana de la Península i les Balears. A més, les diferències s'han anat ampliant, i el màxim va ser ara fa un any, quan de mitjana el preu a Lleida era 5,2 cèntims el litre per sota de la mitjana espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Grans diferències

I tot que Lleida té preus barats, dins la mateixa província hi ha diferències de preu força importants. Al juny, els municipis amb el gasoil més car eren la Vall de Boí (Alta Ribagorça), Vila-sana (Pla d'Urgell) i els Alamús (Segrià). A l'altra banda, on era més barat era a Sant Guim de Freixenet (Segarra), Corbins (Segrià) i Miralcamp (Pla d'Urgell). Cal destacar la gran diferència entre el més car (la Vall de Boí) i el més barat (Sant Guim de Freixenet): 35 cèntims d'euro per litre.

Cargando
No hay anuncios

De nou, els municipis amb més benzineres independents és on hi havia els preus més baixos, i els més cars eren als municipis sense operadors independents. Els 36 municipis sense independents eren els que tenien els preus més alts. I els 41 municipis amb operadors independents (44% del total), tenien els preus més baixos.