Unió Europea
Energia06/06/2023

Brussel·les sentencia la crisi del preu de la llum i vol deixar d'intervenir al mercat elèctric

La CE creu que no hi ha cap "evidència" que faci convenient mantenir les mesures excepcionals

Brussel·lesLes mesures d'intervenció al mercat elèctric de la Unió Europea hauran tingut amb prou feines un any de vida. La Comissió Europea considera que no hi ha cap "evidència" que justifiqui l'allargament de les restriccions temporals i creu que no és convenient mantenir-les més enllà del 30 de juny. "Les condicions en el subministrament i els preus de l'electricitat a la Unió Europea actualment no proporcionen cap evidència que l'ajornament de cadascuna de les mesures [d'intervenció al mercat elèctric] siguin convenients", remarca l'escrit de l'executiu comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre les iniciatives més destacades que es van aprovar la tardor passada, i que deixaran d'estar en vigor el mes que ve, hi ha el topall als beneficis de l'energia generada amb renovables o amb nuclear —fixat en 180 euros per megawatt hora (MWh)—, la reducció obligatòria de la demanda elèctrica del 5% en hores punta i l'establiment per part dels estats membres que ho volguessin d'un preu fix de l'energia que consumeixen les petites i mitjanes empreses.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, pel que fa a la reducció de la demanda, que era una de les mesures estrella i més contundents del bloc comunitari contra la crisi energètica, Brussel·les celebra que en "general" els estats membres "sembla" que van tirar endavant normatives per assolir l'objectiu de rebaixar el consum d'electricitat en un 5% en les hores punta. "Sembla que la reducció del consum brut mensual d'electricitat en un 10% va presentar desafiaments", contraposa l'escrit de Brussel·les.

Respecte al límit a la cotització de les renovables i la nuclear, la Comissió Europea celebra que els estats membres hagin pogut recaptar diners a través d'aquesta mesura i recorda que els han de destinar a ajudar a pagar el rebut de la llum a les famílies i a les empreses més afectades per la crisi energètica. Ara bé, Brussel·les veu "molt improbable" que aquesta iniciativa faci ingressar a les administracions estatals els 50.000 milions d'euros que havia calculat prèviament, en un moment en què els preus de l'electricitat estaven disparats.

Cargando
No hay anuncios

L'excepció ibèrica continua vigent

La mesura que sí que continuarà en vigor fins al desembre és l'excepció ibèrica. El mecanisme, que fa temps que s'aplica a Espanya i Portugal, només limita el preu del gas que s'utilitza per generar electricitat i no el preu de compra, com en teoria pretenia fer el topall del gas que es va aprovar a escala comunitària. Ara bé, aquesta iniciativa, a diferència de la mesura que es va tirar endavant a tota la Unió Europea, ha aconseguit reduir substancialment el preu final de l'electricitat consumida a l'estat espanyol i a Portugal.

Cargando
No hay anuncios

Les conclusions d'aquest informe no són definitives, sinó que es tracta d'una proposta de la Comissió Europea al Consell i al Parlament Europeu, que hauran de debatre-la i decidir si ajornen les mesures energètiques en qüestió. També cal recordar que aquest text arriba en un context de negociacions per la reforma del mercat elèctric de la Unió Europea, que vol potenciar les energies renovables i els contractes a llarg termini per reduir el preu final del rebut de la llum. Es preveu que es tanqui un acord durant la presidència espanyola de la Unió Europea, el segon semestre d'enguany.