Energia

Bon Preu entra en el negoci de l’autoconsum amb les bateries virtuals

L'encariment de l'electricitat fa més rendible i accelera el negoci fotovoltaic

Treballadors instal·lant plaques solars a Baviera. A Alemanya la formació dual és habitual: els estudiants treballen en una empresa i reben un sou.
2 min

BarcelonaLa divisió d’energia de Bon Preu va començar a comercialitzar electricitat fa un any i mig. La companyia ja ha aconseguit en aquest negoci uns 32.000 clients, i ara fa un pas més i entra en el negoci de l’autoconsum fotovoltaic. La companyia osonenca ha arribat a acords amb l'empresa catalana SUD Energies per fer les instal·lacions, i amb un parell d’entitats bancàries per finançar-les. Fins ara Bon Preu ja ha posat en marxa unes 150 instal·lacions d’autoconsum, però espera un important impuls per l’augment del preu de l’electricitat, que “fa més atractiva la inversió per als clients”, segons explica a l’ARA Pere Baucells, cap de serveis de Bon Preu Energia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, Bon Preu ha posat en marxa un sistema de bateria virtual, explica Baucells, que encara fa més atractiva la inversió, ja que el client pot recuperar el 100% de l'energia excedentària que hagi generat i abocat a la xarxa. És a dir, si en hores de molt sol i poc consum genera més electricitat de la que necessita, l’excedent va a la xarxa, i quan en consumeix més de la que produeix, pot recuperar l’excedent anterior. El sistema de Bon Preu permet fins i tot lligar a un mateix contracte la segona residència. Així, si el client té una casa a la platja on està generant amb les plaques per no consumeix, l’excés d’electricitat que aboca a la xarxa se’l pot descomptar del consum de la casa principal.

Rendibilitat en quatre anys

Segons Bon Preu, la instal·lació de plaques pot reduir entre un 30% i un 40% la factura elèctrica. La instal·lació té un cost d’entre 6.000 i 10.000 euros i la legalització s’aconsegueix en menys de tres mesos. Una inversió que “en quatre anys queda amortitzada”, assegura Baucells, un termini que fins i tot es podria escurçar gràcies a les múltiples ajudes que hi ha per les energies renovables.

Així, segons els càlculs de Bon Preu, les ajudes poden suposar entre el 30% i el 40% del cost de la instal·lació, ja que la majoria de municipis tenen importants bonificacions en l’impost de béns immobles (IBI) per a les llars que se sumin a l’autoconsum. A més, hi ha altres ajudes de diferents administracions i ara, també, es poden aconseguir fons europeus Next Generation. També en alguns casos es poden obtenir deduccions en l’impost de la renda en funció de l’estalvi aconseguit.

stats