Crisi energètica
Energia13/12/2022

Alemanya i els Països Baixos tornen a bloquejar l'acord del topall al preu del gas

La majoria d'estats de la UE volen un topall més baix del que estan disposats a acceptar els governs alemany i neerlandès

Brussel·lesEls ministres d'Energia dels Vint-i-set han tornat a sortir de la reunió d'aquest dimarts sense cap acord sobre el topall al preu del gas. La majoria dels estats membres –com França, Itàlia, Espanya o Bèlgica– havien proposat un límit de més o menys uns 160 euros per megawatt hora (MWh) per abaratir el preu general del rebut de la llum, però Alemanya i els Països Baixos només estan disposats a acceptar un topall que s'apliqui en situacions excepcionals de pics de preu i es neguen en rodó a fixar un màxim que se situï per sota els 200 euros el MWh.

Inscriu-te a la newsletter I, a la fi, la guerra comercialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'últim text exposat pel Consell Europeu als Vint-i-set plantejava situar el límit del gas en 220 euros el MWh. És a dir, pràcticament a mig camí entre la xifra de 275 euros que havia assenyalat la Comissió Europea –i Alemanya havia acceptat– i els 160 euros que reclamaven la majoria de socis comunitaris. A més, perquè s'arribés a activar el topall que ha presentat el Consell s'hauria de superar el límit de 220 euros durant cinc dies seguits –en comptes de dues setmanes, tal com volia inicialment Brussel·les– i s'havia de situar 35 euros per sobre de la mitjana de la cotització del gas en la resta de mercats internacionals.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, per a alguns ministres d'Energia, com l'espanyola Teresa Ribera, els 220 euros el MWh encara és "massa elevat" per "inaplicable". De fet, amb aquestes xifres el límit només s'hauria activat durant l'última quinzena de l'agost d'aquest any, quan els preus del gas van assolir màxims històrics i tots els estats de la Unió Europea s'espavilaven a omplir les reserves de gas abans que arribés el fred.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, tal com volen Alemanya i els Països Baixos, si el límit es fixés al voltant dels 200 euros, només s'aplicaria de forma molt excepcional i, en el millor dels casos, només aconseguiria estabilitzar la cotització i evitar moviments especuladors quan els preus s'acostessin al màxim. Tanmateix, aquests últims dies, per posar un exemple, el preu del gas s'ha situat al voltant dels 130 euros el MWh de mitjana i s'ha mantingut molt lluny d'arribar a cap de les xifres que s'han posat sobre la taula.

L'anomenat "mecanisme de correcció" s'aplicaria només en el mercat neerlandès, el TTF, en el qual estan indexats la majoria dels contractes de compravenda de gas de la Unió Europea, i les transaccions que s'hi fessin que superessin el preu màxim fixat s'anul·larien de forma automàtica. D'altra banda, les compres que s'executessin fora del TTF, principalment les que es fan al comerç al comptat (OTC), en quedarien excloses, una qüestió que també s'ha discutit a la trobada d'aquest dimarts i ha provocat divisió. El govern espanyol, entre d'altres, demana ampliar el topall a les transaccions de l'OTC, mentre que Alemanya i els Països Baixos ho rebutgen.

Cargando
No hay anuncios

Les negociacions continuen

La trobada dels titulars d'energia dels estats membres –la cinquena des del juliol passat– que s'ha celebrat aquest dimarts a Brussel·les ha començat a primera hora del matí i no ha finalitzat fins al vespre. A més, ahir a la nit ja es van reunir uns quants ministres per mirar d'encarrilar les negociacions. Però no ha servit per arribar a un acord i ara està previst que els socis comunitaris ho continuïn debatent en el Consell Europeu d'aquest dijous a Brussel·les, en què es trobaran els caps d'estat i de govern de la Unió Europea, i en el Consell d'Energia del pròxim dilluns 19 de desembre.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Ribera, que fins ara s'havia mostrat molt contundent contra les posicions d'Alemanya i els Països Baixos, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la trobada d'aquest dimarts que "hi ha hagut progressos" i ha dit que confia que es pugui assolir un acord la setmana que ve, abans des de les festes de Nadal. També ha assenyalat que preveu que els Vint-i-set donin la llum verda definitiva a les compres conjuntes de gas i a la normativa que facilita i posa menys traves mediambientals i burocràtiques als permisos per instal·lar parcs d'energies renovables. Aquests dos acords ja estan políticament pactats, però no s'han adoptat a l'espera que s'arribi a un acord amb el topall del gas.