Preus

L'abaratiment de la gasolina es manté en plenes vacances

El preu de la gasolina i el gasoil cau més d'un 2% en una setmana a Espanya

Benzinera fotos de la benzinera del carrer Arago pujada dels preus dels carburants benzina i gasoil
2 min

BarcelonaEls carburants continuen abaratint-se coincidint amb els mesos típics de vacances d'estiu. Els preus de la gasolina i el dièsel a Espanya han registrat una nova setmana de caigudes i es manté la tendència a la baixa iniciada a finals de juny, segons dades publicades aquest dijous al Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que es publica setmanalment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De mitjana, doncs, la gasolina sense plom de 95 octans s'ha situat aquesta setmana en 1,86 euros per litre al conjunt de l'Estat, la qual cosa suposa una disminució del 2,2% respecte a la setmana anterior. El gasoil, per la seva banda, també va caure, en aquest cas un 2,06% fins als 1,8543 euros per litre. Es tracta de la setena setmana seguida de reducció del preu de la benzina i la sisena del dièsel.

El preu dels carburants a Espanya
Dades en euros per litre (€/l)

Aquests preus inclouen els diversos impostos que graven el consum de carburants, però no tenen en compte el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel govern espanyol i en vigor des del mes d'abril passat. Si s'inclou aquesta ajuda, el preu disminuiria encara més, fins als 1,66 i 1,65 euros per litre en el cas de la gasolina i del gasoil, respectivament.

Els preus es van mantenir amb una tendència generalitzada a l'alça fins a l'inici de l'estiu, quan van començar una desescalada lleugera que, de moment, continua.

El preu del petroli i, per extensió, dels combustibles es va disparar arran de la invasió russa d'Ucraïna el passat 24 de febrer i les posteriors sancions imposades a Rússia –un dels principals productors del món– pels països occidentals, entre els quals hi ha els Estats Units, que han prohibit la importació de cru rus.

La UE, però, només va aplicar un veto parcial a l'entrada de petroli procedent de Rússia, tot i que el Kremlin va respondre tallant el subministrament energètic a diversos països, com Bulgària, Polònia, els Països Baixos.

Preus més alts que fa un any

Malgrat el respir d'aquestes últimes setmanes, els consumidors continuen pagant la benzina i el dièsel a preus molt més alts que l'estiu del 2021. Concretament, l'encariment respecte a l'agost de l'any passat és del 31% per a la gasolina i del 46% per al gasoil, dues xifres que baixen fins al 17% i el 30%, respectivament, si es comptabilitza la bonificació del govern.

Aquesta setmana, doncs, omplir un dipòsit de 55 litres -la capacitat habitual en turismes- costa uns 90 euros, 13 més que fa un any en el cas de la gasolina i 21,12 euros més en el del dièsel, sempre incloent-hi també l'ajuda dels 20 cèntims per litre.

L'estiu passat els carburants ja es van encarir notablement en comparació amb el 2020, quan el preu del petroli es trobava en nivells històricament baixos a causa de la pandèmia i, per tant, la demanda era molt baixa. Les restriccions a la mobilitat imposades a molts països van impactar directament sobre el turisme i sobre el transport en general, també el de mercaderies, però durant els dos últims anys els dos sectors s'han anat normalitzant a escala global.

Aquesta normalització ha tornat la demanda de combustible a nivells similars als d'abans de la pandèmia, cosa que havia tornat a empènyer els preus cap amunt.

stats